Vesna Pusić nema potporu HSP AS niti za predsjednicu kućnog savjeta!

hsp ante starčević, HSP AS H, HSP AS H, hsp ante starčević, Vesna Pusić

Naša odlučnost kada nismo pregovarali niti pristajali na triparitetnu Vladu je nepromjenjiv politički stav jer za HSP AS ne postoji politički trenutak u kojemu bismo koalirali i surađivali sa strankama kao što su SDP, HNS ili SDSS. Iste snose direktnu odgovornost radi devastacije hrvatskog gospodarstva i degradacije hrvatskih branitelja i vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata. Takav naš čvrst stav znaju i naši koalicijski partneri te je on naš blagoslov ili prokletstvo zavisno s kojeg stajališta se na njega gleda.

Temeljem navedenih činjenica HSP AS se u potpunosti ograđuje od najave premijera Tihomira Oreškovića kako Vlada RH podržava kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a. Osoba koja je tijekom rasprave u Hrvatskom saboru 2001. godine izjavila „Hrvatska vlast vodila je agresorski rat u BIH", ne zaslužuje našu potporu niti za predsjednicu kućnog savjeta, a ne za ovakvu važnu i značajnu dužnost.

Ova izjava je obilježila politiku koju je vodila na početku 21. stoljeća trećesiječanjska vladajuća garnitura pod dirigentskom palicom tadašnjeg predsjednika RH Stipe Mesića. Takva politika pogodovala je da se UN-ov sud pravde u Den Haagu pretvori u politički sud. Isti je nedavno oslobodio osvjedočenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja svake odgovornosti, a istovremeno nepravedno od 2004. godine drži u haškom pritvoru hrvatske vitezove iz BIH Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića. Direktnu odgovornost za njihovo višegodišnje utamničenje te provođenje politike izjednačavanja krivnje snose Vesna Pusić i Stipe Mesić.
HSP AS je bivšoj Vladi Zorana Milanovića uputio Prijedlog o izmjeni Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti. Isti je temeljem članka 85. Ustava RH 18.03.2016. ponovljen ovoj Vladi čiji smo strateški dio s ciljem zatvaranja ureda bivšeg predsjednika Stipe Mesića i oduzimanja mu svih prava koja iz njega proizlaze, a nepotreban su i neopravdan trošak državnog proračuna. Nažalost Vlada Tihomira Oreškovića naš zakonski prijedlog je odbila te prihvatila blažu varijantu naših koalicijskih partnera. Kako HSP AS nije raspravljao unutar Domoljubne koalicije pa ni na svojim tijelima o eventualnoj potpori Vesni Pusić tako nažalost nismo pozvani da obrazložimo naš zakonski prijedlog niti smo u odbijanju istoga u pisanom obliku obaviješteni. HSP AS slijedom navedenog neće podržati Vladin prijedlog blaže varijante zatvaranja ureda Stipe Mesića.