Vesna Bosanac: Svi u Vukovaru trebaju na Dan sjećanja biti u istoj koloni

Vukovar, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, dr. Vesna Bosanac, mjesto posebnog pijeteta., Vukovar, ćirilica, Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara, hrvatski branitelji, Vukovar, Vukovarci, stradanja, Zločin, žrtve, Vukovar, Škabrnja, Vukovar, referendum, Vukovar, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, referendum, Vukovar, Vukovar, pobjednik prijevremenih izbora, HDZ, domovinski rat, žrtve Domovinskog rata, dragovoljci Domovinskog rata, 23. godišnjica početka Domovinskog rata, četnici, Bitka za Vukovar, Vukovar
Nakon najave Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da će 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., biti "negostoljubivi za vladajuće", s kojima neće koračati u koloni sjećanja vukovarskim ulicama, nego će toga dana imati vlastiti protokol, neslaganje s takvim "paralelnim protokolom" izrazio je dio stradalničkih udruga.

- U cijelosti podržavamo službeni protokol kao i svih ovih godina - stoji u dopisu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara koja okuplja 14 udruga, dok je navedeni dopis potpisalo njih sedam. Izrazili su neslaganje s najavom Stožera "o organiziranju paralelnog protokola i paralelne kolone sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga" navodeći mišljenje kako dvojni protokol "razjedinjava branitelje i ostale sudionike hodočašća i omalovažava žrtve Vukovara".

- Pozivamo članove Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da još jednom preispitaju svoju odluku i odustanu od nje - navodi se u dopisu Koordinacije. Nakon što je dan prije bilo spomena druge kolone sjećanja, jučer glasnogovornik Stožera Igor Gavrić o tome nije htio govoriti, ističući kako će svoj program koji pripremaju za 18. studenoga uskoro objaviti.

- Ne želimo koračati u koloni s onima koji nemaju stvarnog pijeteta prema žrtvama. Dvaput smo razgovarali s Vladom, iznosili svoje argumente, no dobili smo odgovor da dvojezične ploče ostaju, i mi zbog tog razloga radimo to što radimo. Ako Vlada do 18. studenoga ukloni iz Vukovara sve te ploče, onda možemo razgovarati - kaže Gavrić.

Najavio je i da će 17. studenoga u cijeloj Hrvatskoj početi skupljanje potpisa za referendum za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta.

Iako podržava Stožer za obranu hrvatskog Vukovara s kojim je bila i na vukovarskom sastanku s premijerom Milanovićem, ratna ravnateljica vukovarske bolnice, dr. Vesna Bosanac drži kako "nikakve dvostruke kolone nisu dobre".

- Na 18. studenoga, kada cijela Hrvatska dolazi u Vukovar, trebamo biti okrenuti sjećanju i pijetetu za žrtve. Toga dana svi trebaju biti u istoj koloni - rekla je jučer, dodajući kako se sva neslaganja zbog dvojezičnih ploča u Vukovaru mogu izražavati prije i poslije, ali ne i od 18. do 20. studenoga jer su to "dani kada se trebamo s poštovanjem sjećati žrtava Vukovara '91.".Dr. Bosanac vjeruje da slično misle mnogi Vukovarci.

 

Izvor: glas-slavonije.hr