Vesna Balenović: Kome dati svoj glas?

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info

...da prestanu s progonom najpoznatijeg svjetskog zviždača Edwarda Snowdena i obustave kazneni progon. Rezolucija nalaže svim članicama EU da Snowdenu pruže svu zaštitu, spriječe eventualno izručenje u treće zemlje, te mu priznaju status zviždača i međunarodnog borca za zaštitu ljudskih prava.

Podsjetimo, zviždač Snowden je prije dvije godine postao svjetski poznat nakon otkrivanja tajnih dokumenata američke obavještajne agencije NSA kojima je dokazao masovno prisluškivanje građana Europe i nekih europskih lidera. Nakon objave kompromitirajućih podataka za NSA, zviždač Snowden je zbog osobne sigurnosti napustio Ameriku i azil dobio u Rusiji, u kojoj i danas boravi.
Kad će Hrvatski Sabor poput EU parlamenta štititi zviždače?
Kad će Hrvatski Sabor donijeti sličnu odluku o prekidu progona hrvatskih zviždača? Hoće li ikad izglasati Zakon o zaštiti zviždača? - pita se predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović.
Za razliku od Snowdena koji se bavio nacionalnom sigurnošću, naši zviždači bave se konkretnom borbom protiv kriminala i korupcije u Hrvatskoj. Zviždači time ugrožavaju višemilijunske interese krupnog i organiziranog kriminala, koji je premrežen i skoro bez izuzetka ima svoje zaštitnike u samom vrhu hrvatske politike. Smatram da je upravo to razlog zašto u Saboru vodeće parlamentarne stranke izbjegavaju poduprijeti donošenje zakona o zaštiti zviždača. Do sada su zaštitu zviždača u Saboru poduprla tek dva saborska zastupnika, don Ivan Grubišić i Tonči Tadić, a ostali se nisu usudili protusloviti svojim vođama. Tko se plaši zakonske zaštite zviždača? Kriminalci! Otpor kojeg pruža politika i pojedini stranački lideri, samo potvrđuje povezanost s kriminalom i strah od zviždača, koji bi mogli razotkriti njihove nečasne radnje.
Zviždače su prevarili
Nije potrebno posebno isticati važnost zviždača u društvu i njihovu nezamjenjivu ulogu u borbi protiv kriminala i korupcije. To su u svojoj individualnoj borbi za predsjedničke fotelje prepoznali i Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović, ali zviždače su prevarili. Bivši predsjednik je samo na retoričkoj razini obećavao novu pravdu, pozivao je građane i govorio da će biti prvi u borbu protiv kriminala. Građani su Josipoviću prvi puta povjerovali i pobijedio je, ali drugi puta nisu. Kolinda Grabar-Kitarović otišla je korak dalje. Obećala je na Pantovčaku osnivanje Ureda za zviždače, zaštitu zviždača i povratak na posao. Zviždače je nazvala braniteljima u miru. Dobila je potporu zviždača i ostvarila veoma tanku pobjedu. Nakon osvajanja Pantovčaka Kolindu Grabar-Kitarović zviždači više nisu interesirali.

Mene je kao povjerenicu za zviždače razriješila, a da me nikad nije primila niti saslušala o problemima i potrebama zviždača. U organizacijskoj shemi ukinula je povjerenika za zviždače, a o Uredu za zviždače više nema niti spomena. Kriminalni milje nije dozvolio da se zviždači toliko približe centrima moći i odlučivanja kao što je Pantovčak, pa se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović morala hitno riješiti zviždača.- rekla je Vesna Balenović.

Za koga glasati?
Udruga Zviždač od političkih stranaka zahtijeva da se zauzmu za donošenje zakona o zaštiti zviždača i da zaustave daljnji progon zviždača. Očekujemo da u svom programu na visoko mjesto istaknu borbu protiv kriminala i korupcije svim raspoloživim sredstvima i instrumentima kojima državni ustroj raspolaže, da se iskreno i dosljedno zalažu za zaštitu ljudskih i radnih prava, građanskih i medijskih sloboda, te da se bore protiv svih oblika diskriminacije, nepotizma i klijentelizma. - ističe Vesna Balenović.
Pozivamo građane da svoj glas povjere stranci s takvim programom. S obzirom da parlamentarne stranke na svoje liste nisu istakle niti jednog zviždača, a neke zajedno sa svojim liderima još uvijek imaju ozbiljne probleme sa zakonom, pozivamo glasače da temeljito pročitaju imena sa izbornih lista. Šansu na ovim izborima dajte isključivo neiskvarenim pojedincima koji su se svojim radom za opće dobro dokazali kao iskreni i pošteni borci za pravdu, te koji će svojim entuzijazmom, vjerom i novom energijom znati i htjeti promijeniti Sabor.

Predsjednica udruge „Zviždač"
Vesna Balenović