Vesna Balenović Boži Petrovu: Zaštitite zviždače

zviždači, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vesna Balenović, Vesna Balenović, otkaz, Kolinda Grabar Kitarović, Vesna Balenović, Božo Petrov, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, interspar, Vesna Balenović, Kolinda Grabar Kitarović, pomilovanja, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, zviždači, Vesna Balenović, ina, zviždači

U svojem pismu Petrovu je skrenula pozornost na potrebu hitne zakonske zaštite zviždača. Razgovori predstavnika Mosta nezavisnih lista koji će se ovog četvrtka voditi sa Koalicijom Hrvatska raste i Domoljubnom koalicijom o mjerama protiv korupcije, odlična su prilika da se ukaže na značaj zviždača u borbi protiv kriminala i korupcije, te na potrebu njihove zakonske zaštite - rekla je Vesna Balenović.

Za rad udruge Zviždač kao stožerne građanske udruge koja se bori protiv kriminala i korupcije od velikog interesa je donošenje Zakona o zaštiti zviždača. Unatoč dosadašnjim naporima da animiramo vodeće političke stranke, do danas nije pružena adekvatna zaštita postojećih zviždača, niti je Zakon o zaštiti zviždača donesen.
Ulogu zviždača u borbi protiv kriminala i korupcije prepoznale su brojne civilizirane i demokratske države i pružile im zakonsku zaštitu. Poznato je da prema statistikama 90% kaznenih djela razotkrivaju zviždači i građani a tek 10% represivni državni aparat. Zato ta populacija zaslužuje i učinkovitu i adekvatnu zaštitu. Smatramo da je ovo pravi trenutak u kojemu bi se MOST tijekom razgovora s potencijalnim političkim partnerima, predlaganjem potrebnih reformi i Zakona o zaštiti zviždača, mogao definirati kao značajan pokretač pozitivnih društvenih promjena.

Uvrštavanje Zakona o zaštiti zviždača u reforme koje bi nova Vlada donijela na području zakonodavstva i borbe protiv kriminala, bilo bi od velikog društvenog značaja, jer bi uz zakonsku zaštitu zviždača značajno pridonijelo povećanju građanskog angažmana u razotkrivanju i borbi protiv kriminala i korupcije.

Kao društvo trudimo se biti moralni, etični, pošteni i suprotstavljati se kriminalu i korupciji. Najistaknutiji pojedinci u borbi za očuvanje tih vrijednosti, bez ikakve sumnje su zviždači. Razotkrivajući kriminal, korupciju i nezakonitosti zviždači su nažalost često na meti kriminalaca i kršitelja zakona, izloženi progonu, šikaniranju, nepravdi, otkazima, obijesnim sudskim tužbama, stigmatizirani su, a nerijetko su izloženi i fizičkim napadima. Takvo stanje se treba hitno promijeniti, a najučinkovitiji način za zaštitu zviždača bilo bi donošenje adekvatnog zakonskog okvira.

Zašto do sada nije donesen Zakon o zaštiti zviždača? Zviždači svojim radom ugrožavaju višemilijunske interese krupnog i organiziranog kriminala, koji je premrežen i skoro bez izuzetka ima svoje zaštitnike u samom vrhu hrvatske politike. Smatram da je upravo to razlog zašto su dosada u Saboru vodeće parlamentarne stranke izbjegavale poduprijeti donošenje zakona o zaštiti zviždača. Otpor kojeg politika i pojedini stranački lideri pružaju, samo potvrđuje njihove ozbiljne probleme sa zakonom, povezanost s kriminalom i strah od zviždača, koji bi mogli razotkriti njihove brojne nečasne radnje. - ističe Vesna Balenović.

Od vodstva MOST-a očekujemo da se zauzme za donošenje Zakona o zaštiti zviždača i da donošenje tog zakona bude jedan od uvjeta potpore novoj Vladi RH i suradnje s budućim političkim partnerima. Od MOST-a očekujemo potporu jer je taj zakon u Hrvatskoj morao biti odavno donesen. Zbog dosadašnjeg nepostojanja Zakona o zaštiti zviždača postojeći zviždači izvrgnuti su progonu, a ujedno su brojni građani destimulirani da prijavljuju kriminal i time Hrvatskoj državi sačuvaju milijarde, koje danas završavaju u džepovima kriminalaca. Vjerujemo da će MOST naš prijedlog shvatiti kao novu šansu za pravednu i poštenu Hrvatsku.

Balenović je čelnike MOST-a pozvala na suradnju u području rada i zaštite zviždača. Hoće li MOST reagirati na te pozive i hoće li se i radom dokazati kao promjena na bolje, kao političko osvježenje i poveznica različitih političkih opcija za dobrobit Hrvatske, preostaje nam vidjeti - rekla je Vesna Balenović predsjednica udruge Zviždač.