Veljko Marić hrvatski branitelj nakon 5 godina srpskih zatvora stigao u Remetinac

Miljenić je novinari

ma u Saboru potvrdio da je Marić, nakon odluke prizivnog suda u Beogradu, predan hrvatskoj policiji te da je na hrvatskom teritoriju, na putu prema istražnom zatvoru u Remetincu.

"Radi se o postupku koji je vrlo dugo trajao, poduzimali smo krajnje napore da dođe do ovoga. Bjelovarski sud je potvrdio presudu suda iz Beograda, on ide na dijagnostiku u Remetinec i tu će se provjeriti zdravstveno stanje i sve drugo što ide, a dalje se postupa kao sa svakim osuđenikom", rekao je Miljenić.

Upitan može li Marić zatražiti prijevremeni otpust iz zatvora, ministar je odgovorio kako svaka osuđena osoba sukladno zakonu ima pravo tražiti uvjetni otpust. "Bitno je da je njegov tretman sada kao bilo koje osuđene osobe u Hrvatskoj, za sve je nadležan hrvatski sud koji će postupati dalje. Neću ulaziti u to što konkretno tko može. Što mu zakon daje, ima pravo", dodao je.

Miljenić je naglasio kako su na predmetu Veljka Marića dugo vrijeme radili mnogi.

"Znate da je on započeo negdje 2010. godine uhićenjem, kasnije presudom. Ovo je posao Vlade, on je hrvatski građanin kao svaki drugi. Ja ni u čiju krivnju neću ulaziti niti me zanima. Postoji Konvencija o transferu osuđenih osoba i naša dužnost je bila osigurati njemu i bilo kome, kad osigurava uvjete iz te konvencije, da izdražava kaznu u Hrvatskoj. To je nešto što se radi redovito i gdje smo mi svaki svoj napravili dio", rekao je.

Istaknuo je kako mu je žao što je čitav postupak tako dugo trajao, ali i kako je "bitno da smo u zadnjoj fazi ušli u izravnu komunikaciju Ministarstva pravosuđa RH i nadležnog suda u Srbiji".

"Kad smo mi prije nekih pola godine uspjeli dobiti status stranke u postupku pred sudom, mi kao Ministarstvo pravosuđa, onda smo se mogli boriti pravnim argumentima. Mogu vam reći, prvi put smo bili odbijeni, Viši sud je prihvatio našu žalbu jer smo imali pravo na nju, onda se vratilo ponovno na postupak, pa smo se ponovno žalili i sad smo, evo, uspjeli. Dakle, to je jedan postupak koji dugo traje, mi smo stalno poduzimali neke aktivnosti, govorim o pravosudnom dijelu. Naravno da, paralelno s time, svi moji kolege su odrađivali svoj dio posla, jer ovo je bio jedan predmet koji je opterećivao i odnose", kazao je Miljenić.

Naglasio je kako je stav Hrvatske bio i ostao da su hrvatski sudovi sposobni procesuirati sve što se dogodilo u Hrvatskoj.

Na pitanje je li riječ o koraku u normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, odgovorio je kako je "svakako jedan dobar korak".

"Bitno je da zemlje, pogotovu u ovoj pravosudnoj sferi, imaju povjerenje jedna u drugu i da se poštuju neke stvari koje smo uglavili, koje smo potpisali. Ovo je svakako nešto što nam je postojalo kao zapreka, koje sada nema i lakše će biti komunicirati i rješavati neke stvari, ali u svakom slučaju imamo odnose koji su takvi kakvi jesu, ovo će sigurno pridonijeti da oni budu bolji", ocijenio je Miljenić.

Upitan što će dalje biti sa zakonom kojim je Srbija proglasila jurisdikciju nad ratnim zločinima počinjenim u bivšim republikama SFRJ, Miljenić je kazao kako Hrvatska "i dalje ima svoje mišljenje o njemu i inzistirat ćemo na nekim stvarima o kojima smo govorili i prije".

 

Hina