Veliki dio Zadra potopljen: Otkazana nastava u školama, dio grada bez struje

zadar

... kuće i podrume, zadarski Županijski centar 112 zatrpan je pozivima građana, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro u tom gradu palo oko 190 litara kiše po metru četvornom, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.

Grad Zadar oglasio se priopćenjem savjetujući građanima da izbjegavaju cestovni promet.

"Zbog poplava nastalih kišnim nevremenom preporučujemo građanima da izbjegavaju korištenje cestovnog prometa. Sve službe su na terenu, sva djeca i učenici koji su jutros stigli primljeni su u škole i vrtiće. Molimo građane da prate izvještaje u sredstvima javnog informiranja. Redovito ćemo im davati informacije i upute za daljnje ponašanje.

Zbog nestanka struje koji se dogodio istovremeno s prolomom oblaka i snažnom kišom, crpke Odvodnje morale su biti prebačene na sustav napajanja agregatima. Također, pratite i informacije Vodovoda o kvaliteti i ispravnosti vode iz vodoopskrbnog sustava. Prema informacijama koje imamo voda je u ovom trenutku ispravna za piće. Tijekom dva sata u Zadru je jutros palo 156 litara kiše.

Prema podacima DHMZ-a, prosjek padalina za rujan u proteklih 50 godina iznosi 105 litara kiše. Ovakva količina oborina zadnji je put u Zadru zabilježena 1986. godine", stoji u obavijesti.

Posebno je dramatična situacija u trgovačkom centru Supernova u Zadru, pišu 24 sata. Voda je ispunila podzemnu garažu i zarobila automobile, a došla je do pokretnih stuba koje vode prema prizemlju centra i vrlo blizu trgovina.

- Supernova je danas cijeli dan zatvorena zbog poplave. Nećemo raditi! Nadamo se da ćemo moći sutra otvoriti. Kako stvari stoje, trenutačno to ne možemo sa sigurnošću potvrditi - rekla je direktorica centra Supernova Zadar Iva Surić, piše Antena Zadar.

Iz Županijskog centra 112 kratko su izvijestili da su zatrpani pozivima građana te da imaju velik broj intervencija zbog obilne kiše. Zbog jakog nevremena neke su škole otkazale nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi.

Lokalni mediji javljaju da su poplavljeni dijelovi zadarske bolnice, prokišnjava sportska dvorana Krešimira Ćosića i neki poslovni prostori. Vatrogasci i službenici odvodnje imaju pune ruke posla. Ne rade svi semafori na zadarskim prometnicama. Povremeno se prekidaju mobilne mreže zbog poteškoća u radu baznih stanica.

Nevrijeme koje je jučer zahvatilo Istru u ponedjeljak se proširilo na zadarsko područje. Uzrok tolikim oborinama veliki je oblak Cumulonimbus koji se ''zalijepio'' za Velebit, a budući da nema vjetra, oblak je statičan, pun je vlage i iz njega lijeva kiša.

Trenutačno je taj oblak kao mala nuklearna elektrana, rekao je za Hinu voditelj Meteorološke postaje DHMZ-a u Zadru Anđelko Vidović. Dodao je da će takvo vrijeme na zadarskom području potrajati do kasnog poslijepodneva.

Vidović je izvijestio da je u Zadru najviše kiše palo 10. rujna 1986. i to 352 litre po metru četvornom. Jako jugo praćeno kišom sinoć je porušilo nekoliko stabala u Šibeniku.

Obilna kiša praćena grmljavinom od nedjelje navečer pada diljem Istre, a najkritičnija je situacija na području Poreča, Rovinja i Labina, odakle je Županijski centar 112 zaprimio brojne dojave o srušenim stablima i većim količinama vode na kolniku. Tijekom noći zaprimljeno je 20-ak dojava o poplavljenim stanovima, poslovnim prostorima i podrumima.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac izjavio je za Hinu da je neovisno o velikoj količini padalina situacija pod kontrolom, a od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka ujutro bilo je 30-ak intervencija, uglavnom na ispumpavanju vode iz poplavljenih stanova i podruma na području Poreča.

Nevrijeme je najviše zahvatilo središnji dio Istre, Pazin, Poreč i Rovinj te područje Pule, Umaga, Buzeta i Labina. Osim vatrogasaca, na teren su izlazili i djelatnici Istarskih cesta, HEP-a te Cesta d.o.o. i ostalih komunalnih poduzeća koji su pomagali građanima u ispumpavanju prostora, otklanjanju srušenih stabala.

Nabujala rijeka Raša odnijela je tijekom nedjelje i privremeni most kod Potpićna koji je izgrađen da bi se mogao odvijati promet dok traje obnova mosta na cesti Potpićan - Tupljak, a tijekom nedjelje na tom je području bilo i povremenih, ali kratkotrajnih ispada u opskrbi električnom energijom.