FOTO   Veličanstveni prizori iz Splita i Knina: Obilježena obljetnica osnivanja ‘4. gardijske brigade Pauci’, imenovana i vojarna

4 gardijska, obljetnica
Otkrivanjem novog imena vojarne "4. gardijska brigada Pauci" u Kninu, koja je do sada nosila ime "Kralj Zvonimir," i otvaranjem spomen-sobe, u nedjelju prijepodne počelo je središnje obilježavanje 28. obljetnice osnutka te gardijske brigade i 12. obljetnica ustrojavanja 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Novo ime vojarne i spomen-sobu u Kninu otkrili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov.

Krstičević je u govoru istaknuo kako je razlog preimenovanja ove vojarne u naziv "4. gardijska brigada Pauci" taj što nazivi naših vojarni, škola i ustanova moraju odražavati naše uzore koji su svojom hrabrošću i žrtvom u Domovinskom ratu utrli put hrvatskoj slobodi.

"Kralj Zvonimir (po kojem je vojarna u Kninu do sada nosila ime) je simbol tisućljetne povijesti ovoga hrvatskog kraljevskog grada. Međutim u slobodnoj neovisnoj Hrvatskoj na kraju 20. stoljeća upravo je 4. gardijska brigada zajedno s bratskom 7. gardijskom brigadom oslobodila Knin u pobjedonosnoj ‘Oluji.' Ona je simbol pobjede u Domovinskom ratu i na njezinoj baštini gradi se moderna Hrvatska vojska", kazao je Krstičević, koji je bio ratni zapovjednik 4. gardijske brigade.

Po Krstičevićevim riječima, Hrvatska vojska danas mora biti prožeta vrijednostima Domovinskog rata jer joj je "pored ostalog, zadaća i dužnost očuvanje i zaštita hrvatskog identiteta."

Naglasio je kako će ova vojarna u Kninu svojim imenom "4. gardijska brigada Pauci" podsjećati na tradiciju pobjednika.

U spomen-sobi je, između ostalog, istaknut višemetarski pano na kojem su fotografije poginulih pripadnika 4. gardijske brigada u Domovinskom ratu.
"Ova spomen-soba je trajni spomen na sve poginule i nestale pripadnike 4. gardijske brigade i putokaz današnjim naraštajima hrvatskih vojnika kako se živi i bori za jedinu nam Domovinu Hrvatsku", istaknuo je Krstičević.

Krstičević je u knjizi dojmova u novootvorenoj spomen sobi napisao:"Hvala Pauci za svaku stopu hrvatske slobode. Hrvatski narod nikad neće zaboraviti legendarnu četvrtu. Kad krenemo gorjet će nebo i zemlja."

General Šundov je u govoru istaknuo kako treba poštivati i njegovati ono što je učinila 4. gardijska brigada u obrani i oslobađanju Domovine Hrvatske. Također je rekao kako stalno trebamo podsjećati na slavni put 4. gardijske brigade.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić je istaknuo kako je Knin ponosan što će vojarna u tom gradu nositi ime "4. gardijske brigade Pauci," jer ta postrojba nije izgubila nijednu bitku u Domovinskom ratu.

Na svečanosti u Kninu zajednički vijenac su položila izaslanstva Vlade, vojske, braniteljskih udruga i Grada Knina.

Nakon polaganja vijenaca jutros na spomen ploči kod Vile Dalmacije, bogatim programom na splitskoj rivi, u Dračevcu, Muzeju Hrvatskih arheoloških spomenika i drugim lokacijama, nastavlja se obilježavanje 28 godina od utemeljenja Četvrte Gardijske brigade HV-a i 12. obljetnica utemeljenja Mehanizirane bojne “Pauci”. Građani su imali prigodu od ranih jutarnjih sati razgledavati naoružanje i opremu, a nakon mimohoda ulicama grada Splita, mogli su uživati u preletima akrobatske grupe Krila Oluje HRZ-a te u defileu moto kluba IV GBR. General Mirko Šundov, drugi zapovjednik IV GBR, nakon pokojnog generala Ive Jelića, je čestitao svim suborcima ovu značajnu obljetnicu, rekavši: -Lijepo je danas biti u Splitu. Ali prije svega, sjetimo se danas svih poginulih, nestalih i ranjenih suboraca i još jednom im zahvalimo, njima i njihovim obiteljima, za slobodu koju su nam darovali.

-Četvrta Gardijska brigada je simbol grada Splita i Dalmacije – kazao je general Krstičević, ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH koji se i ovom prigodom prisjetio riječi pokojnog ministra obrane Gojka Šuška koji je kazao: -Hrvatska vojska u svom sastavu ima sedam gardijskih brigada, sve dobro obučene i opremljene, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta Gardijska brigada – kazao je Krstičević, te dodao: Danas vidimo kako i koliko narod poštuje i voli svoju vojsku. Zato smo danas ovdje izložili moderno naoružanje i opremu da se još jednom svi uvjerimo kako je HV spremna izvršiti svaku zadaću. U programu obilježavanja utemeljenja IV GBR, između ostalih uzvanika, sudjeluju splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. Kako su bili “udarna brigada” za vrijeme rata, mladići iz IV GBR su “udarni” i danas, u miru, sudjelujući u brojnim humanitarnim, socijalnim i bilo kakvim sličnim akcijama, na čemu im još jednom iskreno zahvaljujem – kazao je župan, te je čestitao 28. godišnjicu utemeljenja brigade i 12. obljetnicu postojanja Mehanizirane bojne “Pauci”.

Program se nastavio polaganjem vijenaca ispred spomen kapelice sv. Križ na Dračevcu gdje je služena sveta misa za poginule, nestale i umrle pripadnike IV GBR. Nakon mise slijedio je doskok padobranaca djece veterana sa stjegovima, a nakon toga prisega novih pripadnika Treće mehanizirane bojne Pauci, Gardijske mehanizirane brigade. Nakon snimanja Milenijske fotografije u krugu vojarne Dračevac, program se nastavio Svečanom akademijom uz promociju poštanske marke IV GBR u Muzeju Hrvatskih arheoloških spomenika.