Vapaj oca otetog Hrvata: Molim vas pustite mi sina, otišao je samo zaraditi kruh

ISIL, teroristi, teroristi, ISIL, ISIL, otmičar, otmica, ISIL, teroristi, otmica, ISIL, Tomislav Salopek, Tomislav Salopek, Tomislav Salopek, ISIL, ISIL, pogubljenje, Tomislav Salopek
... nakon što se pojavila snimka na kojoj Tomislav, pod prijetnjom nožem, izgovara strašnu poruku džihadista egipatskim vlastima: ne oslobodite li u sljedećih 48 sati muslimanske žene iz egipatskih zatvora, borci Sinajske provincije će me ubiti.

Više od 24 sata prošlo je od objave tog uznemirujućeg videa, a Zlatko Salopek u izjavi za francusku novinsku agenciju AFP pozvao je otmičare da mu puste sina.

‘Tražim od ljudi koji drže moga sina da mu dozvole povratak svojoj obitelji. Motiv njegova dolaska u vašu domovinu bio je isključivo da zaradi kruh svojoj djeci. Ništa drugo', zavapio je gospodin Salopek iz svog obiteljskog doma u Vrpolju, prenosi Jutarnji list.

Kao što je poznato, Tomislav je u Egiptu radio kao topograf za jednu francusku kompaniju.

‘Zahvaljujem Francuskoj za sve što je dosad učinila i molim je za suradnju s egipatskim vlastima kako bi spasili moga sina', kazao je još Zlatko Salopek.

Tomislav je, inače, otac dvoje djece, a njegova supruga Nataša u četvrtak je s njegovom sestrom i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić otputovala u Kairo.

Sve je manje vremena za spas 31-godišnjeg Tomislava Salopeka, kojeg su u Egiptu oteli pripadnici tzv. Islamske države.

No pitanje je što Ministarstvo može napraviti ako je zaista riječ o otmici tzv. Islamske države. Teško je očekivati da bi egipatska vlada mogla pristati na ucjenu i to baš kada Egipat otvara proširenje Sueskog kanala.

Načelno su u ovakvim sitacijama šanse poprilično ograničene jer državne vlasti ne žele pregovarati i popuštati teroristima. Bojim se da za to egipatske vlasti nisu spremne. Naša diplomacija očito čini sve što može, ali oslobađanje ovisi o egipatskim vlastima i bojim se da neće pokazati slabost pred teroristima, rekao je za HRT Daniel Bučan, bivši hrvatski veleposlanik u Egiptu.