Vakula za vikend najavljuje nazapamćeni potop: Ono što slijedi moglo bi biti upisano u povijesne knjige

zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, prognoza meteorologa, prognoze, meteorolška prognoza, prognoza vremena, zoran vakula, snijeg, zoran vakula, vremenska prognoza, promjena vremena
...navečer preporučuje svima kojima aktivnosti ovise o povoljnim vremenskim uvjetima da ih obave u četvrtak ili petak.

On, naime, prognozira da bi od subote pa sve do ponedjeljka ponegdje na Jadranu moglo biti rekordnih količina kiše kakve nisu zabilježene u listopadu dosad.

- I dok će nekima tijekom četvrtka smetati pun Mjesec, neki će sve više osjećati skoru promjenu vremena - zatopljenje i južinu, s kojom će doći i mjestimice obilnija kiša, osobito na Jadranu i područjima uz njega za vikend i u ponedjeljak, kada će biti i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

Nevolje će mnogima na Jadranu dodatno prouzročiti i većinom jako, često i olujno jugo. I u sjevernijim će krajevima biti relativno vjetrovito, ali uz manje kiše, na istoku Hrvatske ponegdje do nedjelje vjerojatno i nimalo. Premda će biti relativno toplo, ovise li vam aktivnosti sljedećih dana od vremena - u većini Hrvatske najbolje ih je obaviti u četvrtak i petak, piše Vakula i u nastavku otkriva detaljnu prognozu za četvrtak.

- U Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačnije će, uz mogućnost poneke kišne kapi biti u noći i ujutro, a tijekom dana će se razvedravati pa će poslijepodne biti pretežno sunčano, uz uglavnom slab jugozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 3 do 7 °C, a najviša 15 do 17 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčanije i malo toplije nego na istoku, ali malo hladnije nego u srijedu, kada je temperatura zraka u mnogim mjestima bila i viša od 20 °C. Ujutro je mjestimice moguća magla, osobito na Banovini i Kordunu, te u kotlinama gorske Hrvatske.

Tijekom dana će u gorju i na sjevernom Jadranu biti većinom sunčano, na moru i vedro. U noći i ujutro ponegdje jaka bura s olujnim udarima brzo će prestati, a zamijenit će je uglavnom slab jugozapadni i južni vjetar, na otvorenome i umjereno jugo. Stoga će more biti većinom umjereno valovito. Temperatura zraka ujutro od 0 do 4 °C, uz more 10 do 14 °C, a najviša od 16 do 20 °C.

Podjednake će vrijednosti biti i u Dalmaciji, gdje će također biti sunčano, u mnogim dijelovima i vedro, najprije uz buru, koja do jutra mjestimice može imati i olujne udare, zatim još uglavnom slab jugozapadnjak i jugo.

I na jugu Hrvatske će oblaka biti malo, ponegdje i nimalo, a more će biti umjereno valovito, temperature kao zrak sredinom dana i poslijepodne. Ponegdje jaka bura s olujnim udarima prijepodne će slabjeti, a poslijepodne će biti mjestimice umjerenog sjeverozapadnog i zapadnog vjetra, navodi Vakula te nudi nešto detaljniji uvid u vremenske uvjete koji nas očekuju u petak i nakon njega.

- U nastavku tjedna i početkom sljedećega na kopnu toplije, osobito ujutro, ali većinom i vjetrovitije, uz često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, u nedjelju i ponedjeljak i jugoistočni. I kiša će biti sve češća i obilnija, u petak najprije u gorju, zatim i drugdje, osobito u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će na istoku do nedjelje većinom izostati.

Na Jadranu će biti još kišovitije, uz često obilne pljuskove praćene grmljavinom, osobito od subote do ponedjeljka, kada ponegdje može pasti i više od prosječne količine kiše za cijeli listopad, a ne smije se isključiti ni mogućnost novih rekorda. Osim kiše, poteškoće će mnogima stvarati i većinom jako, često i olujno jugo.

Iznadprosječna toplina sljedećih dana dodatno će povećati u većini Hrvatske ionako relativno veliko odstupanje od prosječne temperature zraka dosadašnjeg dijela mjeseca pa će se ovaj listopad još više približiti najtoplijima u povijesti mjerenja, a ponegdje ih možda čak i nadmašiti, zaključuje svoju prognozu Zoran Vakula.

Slobodna Dalmacija