Vakula otkriva: Temperatura će rasti toliko da će probiti sve rekorde

zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, vremenska, zoran vakula, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, Božić, zoran vakula
Vakula otkriva i kada možemo očekivati zahlađenje

Nastavlja se iznadprosječno toplo razdoblje. Štoviše, sljedećih će dana biti još toplije nego početkom godine pa će srednja temperatura zraka, a i srednja najviša i najniža dnevna, u većini Hrvatske biti blizu rekordne za početak siječnja u znanoj nam povijesti mjerenja, piše Vakula za HRT.

Uz toplinu, u kopnenom području i jugozapadnjak, te sunce i oblake, bit će i povremene kiše, u petak i u sjevernijim krajevima, zatim uglavnom u južnijima, gdje će biti i vjetrovitije, već u petak, te vjerojatno ponajviše u nedjelju i ponedjeljak. Jugo, često jako, ponegdje i vrlo jako, pa i olujno, otežavat će prometovanje obalom i osobito morem, za neka plovila ga i potpuno onemogućavati.

U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljive naoblake, uglavnom prijepodne i ponegdje malo kiše, osobito u Podravini i Podunavlju. Najniža temperatura od 2 do 5 °C, a najviša 12 do 14 °C. I u središnjoj će Hrvatskoj već najniža jutarnja temperatura zraka biti oko prosječne najviše dnevne za početak siječnja, gdjegod i viša od nje. Uz prolazno više oblaka u noći i prijepodne mjestimice će pasti malo kiše, posebice u sjevernijim krajevima, gdje će biti i vjetrovitije. Još jači vjetar bit će u višem gorju, te poglavito na dijelu sjevernog Jadrana, već prijepodne uz umjereno i jako jugo te umjereno valovito more.

Ne i zapadno od Istre, gdje će jači vjetar još izostati pa će vidljivost smanjivati magla. Uz dosta oblaka ponegdje će pasti i malo kiše, u Rijeci i okolici - i malo više. Ni na srednjem Jadranu se ne može jamčiti sasvim suho, posebice ne prema večeri na otocima, zatim i ponegdje uz obalu, a u noći na subotu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će ujutro biti mjestimične magle. Jugo će jačati pa će osobito poslijepodne biti jako, ponegdje i vrlo jako.

Najniža temperatura od 1 do 4 °C, uz more 8 do 10 °C, a najviša između 12 i 15 °C. Podjednako iznadprosječno toplo bit će i na jugu Hrvatske, ujutro uz burin, u unutrašnjosti ponegdje maglu, zatim sve jače jugo, uz koje će more biti i umjereno valovito. Sljedećih dana na Jadranu još valovitije i vjetrovitije, osobito u nedjelju i ponedjeljak.

Jugo, često jako, ponegdje i olujno, otežavat će prometovanje, za neka plovila ga i potpuno onemogućavati. Temperatura će biti iznadprosječno visoka za početak siječnja, osobito tijekom noći i jutra, kada će biti samo malo niža nego danju. Podjednako toplo rano poslijepodne bit će i u većini unutrašnjosti, gdje se čak ni u noći i ujutro temperatura neće spuštati ispod prosječnih najviših vrijednosti za početak siječnja.

Pritom će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti većinom suho, pa i prevladavajuće sunčano, a povremene mjestimične kiše bit će uglavnom u područjima uz Jadran, gdje će biti i vjetrovitije. Za doba godine primjereniju temperaturu imat ćemo tek potkraj sljedećega tjedna. 'Stoga, za razliku od prošlogodišnjega siječnja, u ovome - umjesto zimskog ugođaja - imamo gotovo proljetni', zaključuje poznati meteorolog.