Vakula otkriva kakvo nas vrijeme očekuje ovaj mjesec

zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, vremenska, zoran vakula, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, Božić, zoran vakula
... a sljedećih će dana i u sjevernijim krajevima, kaže meteorolog Zoran Vakula u novoj prognozi. Vakula najavljuje kako će se nevolje s poledicom zadržati u dijelu unutrašnjosti tijekom noći i jutara, a nekima počinju nevolje zbog topljenja snijega, porasta vodostaja, južine...

Unatoč zatopljenju, srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, među najnižima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine, a ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Vakula također ističe kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 °C.

Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka će vrlo vjerojatno biti iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega. Neke aktivnosti u cilju ublažavanja nevolja već su se poduzele, a sljedećih će dana jamačno još mnogobrojnije, od kojih bi poljoprivrednici neke mogli i sami.

Premda su i u ožujku, koji nije bez razloga u narodu poznat i kao "ožujak - luđak", i "ožujak - lažac", moguća kojekakva iznenađenja, prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana je vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti. To uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih prvo diljem Hrvatske od sljedećega petka i tjedna nakon njega, a i hladnija razdoblja, koje je trenutačno najvjerojatnije u drugoj polovini mjeseca.

"Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed - velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli - daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i na ekstreme, koji postaju sve češći i žešći, valja nam se prilagoditi. Kao i na mnogo toga u svakodnevnom životu, prepunom različitih ekstrema, kojekakvih karikatura, pa i meteoroloških...", navodi Vakula.

HRT.HR