Vakula najavio što nas očekuje sljedećeg tjedna, a osvrnuo se i na 'bijeli' Božić

zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, vremenska, zoran vakula, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, Božić, zoran vakula

Klimatološka ocjena srednje temperature zraka u razdoblju od 1. rujna do 30. studenoga u većini će Hrvatske vjerojatno biti "vrlo toplo" i "ekstremno toplo", i to ne samo prema usporedbi s klimatološkim razdobljem od 1961. do 1990. godine, nego i po novijem - toplijem - od 1981. do 2010. godine.

U Splitu je ovogodišnja jesen jednaka dosadašnjoj najtoplijoj 2012. godine, a u Rijeci i Dubrovniku je kao ni jedna do sada u znanoj povijesti mjerenja, koja je u tim mjestima počela sredinom prošloga stoljeća.
Nakon ovakve jeseni, a i podjednako iznimnog ljeta i proljeća, kao i siječnja, unatoč hladnoći veljače te uz veliku vjerojatnost ostvarenja barem prosječne temperatura prosinca - i srednja godišnja temperatura zraka bit će kao rijetko koja u povijesti.

Uostalom, dosadašnji dio godine - od početka siječnja do kraja studenoga - u Gospiću i na Zavižanu je samo 2014. bio topliji nego ove godine, u Osijekudijeli 1. mjesto s 2000. godinom, a u Rijeci, Splitu, Hvaru, Dubrovniku i Zagrebu je rekordno topao. Ne samo u Maksimiru nego čak i na Griču!

Naravno, to ne znači da u prosincu nećemo imati i hladnijih dana i razdoblja! Dapače. Hoćemo! Tijekom nedjelje u većini će se Hrvatske nastaviti relativno hladno razdoblje s kraja studenoga. U novome tjednu slijede nam ponovno znatno topliji dani, ali već za drugi adventski vikend u gorju se znatno povećava vjerojatnost snijega.

A Bijeli Božić?

Premda bi Božić bijeli,  vjerojatno mnogi željeli, ili barem pahulje tijekom večeri Badnje, još je rano za prognozirati hoće li priroda činiti takve radnje.
Naravno, priče o njemu bit će sve češće - uostalom, jučer su me o njemu pitali i u ljekarni, i u pekari, i u trgovini - iako je on puuuuno češći u pjesmama, nego u stvarnosti.

Za pouzdanije i podrobnije prognoze za toliko dana unaprijed još je odviše rano. No, prognoze po tjednima povećavaju optimizam za prosječnu temperaturu u tjednu uoči blagdana, uz koju bi moguće oborine mogle biti i snježne. Hoće li? Još se ne zna! Ali nada postoji, u gorju i relativno velika vjerojatnost..., kaže Vakula.