Uvukao mu se poskok u auto: Pukom srećom uspio se spasiti

poskok, auto, sreća
Ivan Ukić (20) iz Splita kaže da je zmija bila dugačka oko jedan metar.

- Došla su mi dva prijatelja. Otvorili su haubu te je jedan čistio lišće. Nekoliko puta je rukom zahvatio zmiju, a kad je shvatio o čemu se radi, uplašio se i odskočio od auta. Prošao je susjed i rekao da je to ženka i da je ne diramo jer ima više otrova nego mužjak - kazao je Ivan, koji je zvao 112 da pita što raditi.

- Rekli su da oni ne mogu ništa. Mama je zvala policiju, a oni su rekli da je pustimo. Na kraju je pobjegla - priča Ivan. Poskoke je zakonom strogo zabranjeno ubijati jer je riječ o zaštićenoj vrsti. Ove godine u Dalmaciji vlada prava najezda poskoka, a ugriza je više od prosjeka. 
- U nedjelju smo primili šestog pacijenta kojeg je ugrizao poskok ove godine. Riječ je o ženi iz okolice Metkovića, koja se dobro oporavlja - rekao je Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Blizu mjesta na kojem je bio parkiran auto u koji se poskok zavukao nalaze se škola i dva vrtića.

- Provjeravamo okoliš škole svako jutro, ali morat ćemo zbog ovoga pojačati nadzor te diskretno objasniti djeci da trebaju paziti - kazala je ravnateljica OŠ Marjan, Zdenka Barović. Zmijolovac iz Zadra, Neven Ažić, šokiran je veličinom zmije.

- Ovo je prava zvijer, ne mogu vjerovati kolika je. To je trudna ženka i treba je se bojati. One traže hladovinu i ljude treba upozoriti ako su došle u naselje - kazao je Ažić.

Što se tiče protuotrova vezano za ugriz otrovnica, iz Imunološkog zavoda kazali su nam da ga ima dovoljno.

24sata.hr