Usvojeno mišljenje zastupnice Zovko o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu

željana zovko
... Vijeća o izmjeni Odluke br. 1313/2013 o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu.

Ovo mišljenje je iznimno važno za Republiku Hrvatsku, budući da su Hrvatska, Portugal i Italija bile jedne od najviše pogođenih država šumskim požarima u 2017. godini.

Zastupnica Zovko je u mišljenju kao izvjestiteljica u ime Odbora DEVE naglasila važnost jačanja kapaciteta civilne zaštite na nacionalnoj razini, a da ih dostupni instrumenti na razini Europske unije trebaju nadopunjavati. To je ostvareno tako što je usvojena odredba zastupnice Zovko koja omogućuje stopu sufinanciranja ne veću od 55 posto prihvatljivih troškova za prijevoz za one države članice EU-a koje nisu u mogućnosti sudjelovati u Europskim udruženim kapacitetima za civilnu zaštitu.

Važno je naglasiti kako je jedan od najproblematičnijih dijelova izvornog Komisijinog zakonodavnog prijedloga o rescEU, a koji govori o Komisijinim ovlastima nad zapovjedništvom i kontrolom sustava rescEU izmijenjen prijedlogom zastupnice Zovko - a glasi kako Komisija zadržava ovlast za raspoređivanje kapaciteta sustava rescEU - što je bila prihvatljiva formulaciju za zastupnike. Nadalje, u kontekstu raspoređivanja i definiranja vrste kapaciteta rescEU zastupnica Zovko je uspješno unijela odredbe o uključivanju zemaljskih kapaciteta za gašenje požara te uključila obvezu savjetovanja s regijama koje su izložene krizama.

Zaključno, u kontekstu razvojne politike zastupnica je naglasila važnost povećanja kapaciteta za osposobljavanje i razmjenu znanja i iskustava između Europske unije i međunarodnih organizacija i trećih zemalja kako bi se doprinijelo ispunjenju međunarodnih obveza u pogledu smanjenja rizika od katastrofa, pogotovo onih iz Okvira iz Sendaija.

Na  sjednici Odbora DEVE mišljenje zastupnice Zovko usvojeno je s 21 glasom za.