FOTO  Uspješno organiziran projekt Sajam fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

sajam, Zagreb
Preko 350 maturanata iz Zapadnohercegovačke županije došlo je čuti osnovne informacije o državnoj maturi i studentskom životu u Zagrebu. Voditeljica projekta Sara Lončar na početku je pozdravila sve prisutne i izrazila zadovoljstvo što se i ove godine odazvao veliki broj maturanata iz skoro svih dijelova naše županije. „Ipak moramo izraziti razočaranje što neki ravnatelji srednjih škola u našoj županiji nisu pustili svoje maturante na Sajam iako su imali odobrenje nadležnog ministarstva. izgleda da nisu prepoznali trud i zalaganje nas studenata da podijelimo svoja iskustva kako bi olakšali maturantima jedno prilično stresno razdoblje života. Naš je cilj bio olakšati našim učenicima upise na fakultete Sveučilišta u Zagrebu pružanjem informacija za ono što ih čeka i time ih staviti u ravnopravan položaj sa učenicima koji žive u Zagrebu i kojima su ove informacije puno dostupnije.", kazala je studentica psihologije Sara Lončar.

Predavanje je započela profesorica Jasminka Petric, koordinatorica za državnu maturu u našim srednjim školama. Istaknula je da je najvažnije pratiti rokove i nikako ih ne propustiti. Uputila je maturante na internetsku stranicu www.postani-student.hr na kojoj se nalaze sve najvažnije informacije. Pozvala je maturante da se jave svojim lokalnim koordinatorima za državnu maturu i da bez ustručavanja pitaju sve što ih zanima.

Kratko i zanimljivo predavanje o životu i studiranju u Zagrebu te o sadržajima koje za mladog čovjeka Zagreb nudi održali su zagrebački studenti Bruno Penava i Andrea Miličević koji su maturante upoznali sa trajanjem akademske godine, studentskim domovima, iksicom, pokazima za javni gradski prijevoz. Bruno Penava je kazao mladima da im je najvažnije da odaberu zanimanje koje žele jednog dana i raditi. Pozvao je mlade da ne dopuste da ih se stavlja u okvire i da odaberu ono što žele, a ne ono što okolina misli da je za njih najbolje.

Andrea Miličević je maturante upoznala sa onim zabavnim aspektom studentskog života. Kazala im je da im je u Zagrebu dostupno sve što ih zanima. Svi sportovi su zastupljeni, na različitim lokacijama u gradu su klubovi s glazbom koja vam se sviđa, izložbe, predstave, filmske projekcije i koncerti u Zagrebu nemaju pauzu i uvijek se nešto može vidjeti. Upoznala ih je i s radom Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata gdje uvijek mogu održavati kontakt s našim ljudima, jer u tuđem gradu druženje s našim studentima je poput neke terapije za liječenje nostalgije za zavičajem.

Nakon ovih predavanja, sajam se iz kinodvorane preselio u Gradsku športsku dvoranu gdje su maturanti mogli od predstavnika fakulteta pokupiti promotivne materijale i dobiti sve potrebne informacije o pojedinom fakultetu.

Udruga Epsilon zahvaljuje srednjim školama općine Posušje, Sportskom Savezu općine Posušje, općini, svim predstavnicima fakulteta, volonterima, sponzorima, medijskim pokroviteljima i svima drugima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.