Uskok istražuje zašto je nasip puknuo

poplave, poplave, meteorolog, najava, snijeg, poplave, Iz Hrvatskih voda, rajevo selo, Pucanje nasipa, poplave, Bijeljina
Nakon što je nasip puknuo, u javnosti se pojavilo niz teorija o razlozima zbog kojih je do toga došlo, a koje su u pravilu Hrvatske vode svaki put demantirale.

Da do puknuća nasipa nije trebalo doći potvrdio je i predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović, koji je obilazeći poplavljena područja, u nekoliko navrata ponovio kako traži da se utvrdi zašto je nasip pukao, a krivci odgovaraju.

Nasip kod Rajevog Sela probijen je u noći s subote na nedjelju, na mjestu zavoja rijeke Save pod gotovo pravim kutem što je, kako se smatra, jedan od razloga zašto je nasip popustio upravo na tom mjestu jer je na njemu bio najjači pritisak savske vode koja je nadirala iz pravca Slavonskog Šamca.

Riječ je o nasipu koji je obnavljan prije samo četiri godine, a pukao je u dužini 30 metara dok je sada to puknuće dugačko već oko 120 metara. Kolika je bila silina vode koja je urušila nasip pokazuje i podatak da je nasip probijen u dubinu čak 12,5 metara.

izvor: Hina