Umro odvjetnik Marijan Hanžeković

Marijan Handžeković
"Kralj ovrha"

Hanžeković je u javnosti bio poznat kao "kralj ovrha" i jedan od najbogatijih i najmoćnijih hrvatskih odvjetnika. Najpoznatiji je bio po utjerivanju dugova, odnosno ovrhama koje je osim za HRT, HT i brojne druge tvrtke tijekom godina provodio i za Grad Zagreb te Zagrebački holding. Nedavno je kroz predstečajnu nagodbu od Ninoslava Pavića preuzeo Europapress Holding (EPH).

Hanžeković je bio poznat i po svojoj izjavi da bi ljudi trebali plaćati račune na vrijeme, pa onda ne bi bilo ovrha.

Rođen je 18. siječnja 1952. godine. Odrastao je u Zagrebu s majkom Nadom, koja je radila kao liječnica, i s ocem Marijanom, koji je predavao na fakultetu.

Iz braka s javnom bilježnicom Ivom Hanžeković ima kćeri Anu i Doru. Ana je neko vrijeme radila u očevu uredu, a kasnije je postala članice uprave farmaceutske kompanije Genera. Drugi put se oženio za biologinju Andreu Maceljski s kojom nije bio dugo u braku, piše biografija.com.

Odvjetnički posao

Hanžeković 1978. otvara odvjetničku pisarnicu. 1994. otvara Odvjetničko društvo Hanžeković, Radaković&Partneri. To društvo se poslije preimenovalo u Odvjetničko društvo Hanžeković&Partneri.

Hanžeković je od 1994. do 2000. godine bio predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.

1995. godine odabran je kao sudac u arbitraži Slovenske gospodarske komore, a nakon dvije godine izabran je u Strasbourgu pri Vijeću Europe za suca Europske arbitraže.

Od Ninoslava Pavića preuzeo je EPH i preimenovao ga u Hanza Mediju.