Ukinuto izvanredno stanje za Metković i Opuzen

Vodostaj Neretve jutros u 6 sati u Metkoviću je iznosio 331 centimetar, a u Opuzenu 231 centimetar. Razina mora na ušću Neretve je bila 106 centimetara. Već u 8 sati vodostaj Neretve kod Metkovića iznosio je 318 centimetara, a u Opuzenu 220 centimetara. Razina mora na ušću Neretve bila je 84 centimetra, piše index.hr.

Nešto prije 11 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je kako je prema informacijama Hrvatskih voda izvanredno stanje ukinuto na slivnom području Korčula-Neretva na dionicama 13/1 More-Opuzen i 14/1 Opuzen-Metković. Na snazi su redovne mjere za obranu od poplava za navedene dionice.

Tijekom jučerašnjeg dana vodostaj Neretve je bio u opadanju u Metkoviću, Opuzenu i na ušću, a u prijepodnevnim satima u promet je puštena državna cesta D.9 i granični prijelaz Metković.

U borbi protiv poplava na terenu je angažirano oko 50 vatrogasaca, 22 pripadnika HGSS-a, 35 komunalnih djelatnika, 12 djelatnika Hrvatskih voda, 15 pripadnika Crvenog križa i volonteri, 35 djelatnika policije, 50 djelatnika DUZS-a te 10 čamaca. Jučer u popodnevnim satima Županijski centar 112 primio je obavijest od Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije da je voda u vodoopskrbnom sustavu grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala te u vodoopskrbnom sustavu Zaton-Orašac-Elafiti zdravstveno ispravna i može se koristiti za piće. Prema izvješću iz Vatrogasno operativnog središta na ispumpavanju vode je stalno angažirano 9 vatrogasaca s 5 vozila iz DIP-ova Dubrovnik, Split i Šibenik.