UKINULI ĆIRILICU Na burnoj sjednici izmijenjen statut Vukovara, na pločama javnih ustanova ćirilično pismo nije predviđeno

Vukovar, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Zoran Milanović, Vukovar, Tomislavgrad, Vukovar, dragoljub petrović, hrvatski jezik, Vukovar, premlaćivanje, milicija, ćirilica, Ćirilične ploče , Vukovar
Odlučile su tako stranke s hrvatskim predznakom u vukovarskom Gradskom vijeću koje su većinom glasova usvojile izmjene i dopune gradskog Statuta prema prijedlogu gradonačelnika Ivana Penave (HDZ), a kojim nije predviđeno uvođenje dvopismenih, odnosno dvojezičnih ploča na javna mjesta.

Za su bili HDZ, HKS i HDSSB, SDSS i SNS su bili protiv, a SDP i HNS nisu ni glasovali o Penavinom prijedlogu, no u raspravi su njihovi vijećnici istaknuli kako su protiv takvog prijedloga. Penava ga je pak branio riječima da je njime dostignut maksimum prava srpske nacionalne manjine „ako se uzmu u obzir životne činjenice i faktične okolnosti u Vukovaru."

Podsjetimo, Gradu je uskoro trebao isteći jednogodišnji rok koji su dobili od Ustavnog suda da sami urede pitanje dvojezičnosti, što je Penava nazvao „vrućim krumpirom". Optužio je pri tome SDP-ovu Vladu da je tu problematiku „nametnula zlonamjerno i nepotrebno izazvavši prosvjede, nerede...".

Izmjenama je tako Srbima, ukratko, omogućeno izvođenje nacionalne himne u svečanim prigodama, nakon što se izvede himna RH, kao i službena korespondencija na ćirilici, ali pri tome za svaki dokument moraju podnijeti zahtjev uz plaćanje takse od 20 kuna. Odlučeno je i da će Gradsko vijeće jednom godišnje, u listopadu, raspravljati o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga te odlučivati o potrebi proširenja individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine.

Penava je protivnike njegova prijedloga prozvao da se tijekom 18 dana javne rasprave nitko o njemu nije očitovao, a s druge strane se moglo čuti kako se dokumentu za javnu raspravu uopće nije moglo pristupiti na internet stranici Grada Vukovara. Dodao je i da su se konzultirali s ustavnim stručnjacima iz Osijeka i Zagreba, a sve je nazvao „iskorakom u pozitivnom smjeru." S time se naravno nisu složili zastupnici Srba u GV-u, pri čemu je SDSS-ov Dejan Drakulić iskazao nezadovoljstvo što u statutu nigdje ne piše „da je upotreba jezika i pisma ravnopravna."

- Po ovome imamo manje nego što smo imali odlukom koju smo 2009. godine dogovorili s HDZ-om - rekao je Drakulić.

Podsjetimo, HDZ je 2009. u suradnji s SDSS-om, kada to nije bila zakonska obveza, uveo dvojezičnost u Gradsku upravu, što su tada podržali i njihov današnji vijećnik Tomislav Šota te Slavica Jelinić, koja je sada vijećnica HDSSB-a. Penava je retorički upitao je li nivo razumijevanja Hrvata i Srba te godine bio veći nego u protekle dvije godine, na što je Nebojša Bajić (SNS) rekao da je 2009. snošljivost bila veća „jer su tada Srbi i njihovi glasovi bili potrebni, a kada oni nisu potrebni tada je snošljivost manja."

- Živo me zanima što su to Srbi učinili od 2009. do danas da je snošljivost manja. Zakon je zakon. Ili se poštuje, ili se ne poštuje. Ili ga ima, ili ga nema. Ovdje se radi samo o tome tko Srbima smije dati prava - SDP ili HDZ. Mi ovo nismo pisali i samo nam recite imamo li pravo ili ne - rekao je Bajić. SDP-ov Goran Bošnjak prijedlog izmjena Statuta nazvao je „pravnom katastrofom" kazavši kako je prepun početničkih grešaka i kontradiktoran „te nije u skladu s odlukom Ustavnog suda i zakonom."

SDP je, inače, odustao od svojih amandmana među kojima je bio i prijedlog da se primjena zakona odgodi na dvije godine, što je pak u suprotnosti s ranijim izjavama premijera Zorana Milanovića.

Gradonačelnik Penava na novinarska pitanja nije želio odgovarati, dok je njegov stranački kolega predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić rekao da ne očekuje raspuštanje Vijeća, što se nameće kao sljedeći potez Vlade, a koji joj je omogućen srpanjskim izmjenama i dopunama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u RH. Zato je gradonačelnik Penava odlučio već sada pred GV iznijeti prijedlog proračuna za sljedeću godinu, što je presedan u našoj državi.

Učinio je to Penava svjestan činjenice da će GV biti raspušteno, pa se ne želi dovesti u situaciju da u slučaju eventualno slabijeg rezultata njegove stranke na izvanrednim izborima padne gradski proračun za sljedeću godinu, što bi značilo i nove izbore za gradonačelnika. Inače, predložen je proračun u iznosu od 270 milijuna kuna, a u njegovu donošenju nisu sudjelovali oporbeni vijećnici, koji su prije proračunskih točaka napustili sjednicu. HNS-ov Nenad Bučko rekao je da je donošenje proračuna za sljedeću godinu u ovo vrijeme „sumrak saga ove gradske vlasti, a gradonačelnik je kao nekakav superjunak."

jutarnji list