Uhićen načelnik i cijeli vrh vukovarsko-srijemske policije

U akciji MUP-a i USKOK-a jučer je na istoku Hrvatske, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske, uhićeno 16 osoba - policijskih službenika i civila - zbog, kako je to službeno rečeno, koruptivnih kaznenih djela.

Među uhićenima je i vrh vukovarsko-srijemske policije, načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Blaž Topalović i njegov zamjenik Mato Kirchbauer. Vijest o uhićenjima potvrdio je glavni ravnatelj policije Vlado Dominić na kratkoj konferenciji za medije održanoj ispred sjedišta PU, u Vinkovcima.
Zloporaba ovlasti i mito

Govoreći o višemjesečnom istraživanju Ravnateljstva MUP-a u suradnji s USKOK-om na području dviju spomenutih PU, Dominić je jučer potvrdio da je uhićeno 16 osoba, od kojih devet policijskih službenika - dvojica iz PU osječko-baranjske, a preostali iz PU vukovarsko-srijemske.

- Moram napomenuti da su uhićena i dva visokopozicionirana voditelja u policiji - izjavio je glavni ravnatelj policije, potvrdivši da je riječ o Topaloviću i Kirchbaueru.

- Kaznena djela su zloporaba položaja i ovlasti, davanje i primanje mita - rekao je Dominić. Dodao je da je, prema Zakonu o policiji, inicirao donošenje rješenja prema kojem bi svi uhićeni policijski službenici bili udaljeni s dužnosti i protiv njih bio pokrenut stegovni postupak. U službenom priopćenju koje je stiglo iz MUP-a za osumnjičene policijske službenike obrazlaže se udaljenje iz službe - "zbog sumnje da su narušili ugled službe ustupajući službene podatke i druge sadržaje trećim neovlaštenim osobama".
"Istraga u tijeku"

U priopćenju je precizirano i da se kriminalističko istraživanje provodi zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti, primanja mita, davanja mita i trgovanja utjecajem. Druge detalje slučaja koji je odjeknuo u javnosti glavni ravnatelj policije Vlado Dominić zasad nije mogao iznijeti, obrazloživši to "istragom u tijeku", kao i činjenicom da je riječ o USKOK-ovom predmetu. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i dokaznih postupaka policija će osumnjičene dovesti pritvorskom nadzorniku, a protiv njih će USKOK podnijeti kaznenu prijavu. Dio ispitivanja osumnjičenih obavio se u osječkom uredu USKOK-a

Neslužbeno se, međutim, mogla jučer čuti informacija da broj od 16 uhićenih nije konačan, jer se navodno mogu očekivati i nova uhićenja sljedećih dana. Govori se i da su Topalovića uhitili na radnom mjestu, a neki su policijski službenici uhićeni na odmoru na Jadranu.

 

glas-slavonije.hr