Učitelji će na najavu otkaza Kolektivnog ugovora odgovoriti 'istom mjerom'

o otkazu Kolektivnog ugovora, ministar Jovanović, Vladimir Milošević, kaznena prijava, Glavna tajnica SHU-a, Izabela Kin, potpisivanje peticije
'Pregovori prije otkaza KU-a možda su i počeli prije šest mjeseci, ali efektivno su trajali kao četvrtina vaterpolske utakmice, najdulje osam minuta. Nije bilo vremena iznositi argumente, očito je ministar to htio riješiti dopisnim putem', rekao je v. d. predsjednika SHU Vladimir Milošević na konferenciji za novinare u Zagrebu. Pritom su, kaže, svega četiri puta bili u Ministarstvu, a dvaput su se sreli s ministrom Jovanovićem koji im je u nekoliko minuta priopćio da od 134 članaka 90 'ide van' iz KU-a. Milošević tvrdi da na njihove prijedloge Vlada nije odgovorila. Najavio je da će SHU podići kaznenu prijavu protiv ministra Jovanovića zbog neisplate uvećanja plaće i naknade troškova za prijevoz zaposlenima u osnovnoškolskim ustanovama.

Glavna tajnica SHU-a Izabela Kin rekla je da Jovanović nema opravdanja za neisplatu uvećanja i naknada za prijevoz jer je to trebao isplanirati. Riječ je o 16 do 17 milijuna kuna za 28.000 članova sindikata, dodala je. Sindikat je pokrenuo potpisivanje peticije da se učitelji proglase službenim osobama, poput policajaca ili vojnika, kako bi ih se bolje zaštitilo od prijetnji roditelja i dočekivanja ispred škole o čemu svakondnevno primaju pritužbe učitelja.

hrt.hr