Učenici dogovarali ubojstvo nastavnice na Facebooku. Policija: Ne možemo ništa učiniti bez prijave

Facebook, Facebook, skype, Facebook, otkaz, Facebook, ljubav, Facebook, aktivacija, Facebook, prijava, servisi, internet, Facebook, zatvor, Facebook, oči, zdravlje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, profil, Facebook, odjava, Facebook, korisnici, Facebook, Facebook, oko, oči, oftamologija, Facebook, Facebook, prijateljstvo, šok, ljubomora, Facebook, test, Facebook, ovisnost, Facebook, presuda, lažni profil, Facebook, dosada, Facebook, špijuniranje, Facebook, zbližavanje, nalazak, silovanje, Facebook, Facebook, objava, ljudi, Facebook, pristojnost, Facebook, profili, blokada, Facebook, vjenčanje, Facebook, profil, Facebook, mitovi, istina, seks, Facebook, laganje, Facebook, ubojstvo, Facebook, virus, oprez, Facebook, povijest, spriječavanje, Facebook, istraživanje, korisnici, status, društvene mreže, Facebook socijalna mreža, prevara, aplikacija, mobilna aplikacija, Facebook socijalna mreža, lažni profil, način, Facebook socijalna mreža, trikovi, dečki, profili, Facebook, objave
Osim uobičajenih učeničkih pritužbi na račun učiteljice, kao što su nezdovoljstvo načinom na koji održava nastavu i ocjenjivanjem, pojedini su učenici sporne skupine otišli tako daleko da su predložili da se učiteljicu smakne, što se svidjelo nekim njihovim kolegama.

Incident je otkriven nakon što je jedan učenik, kojeg je spomenuta skupina šokirala, sve ispričao roditeljima koji su, pak, o svemu obavijestili školu.

- Iako je riječ o zaposlenici naše škole, bojim se da škola ne može učiniti mnogo po ovom pitanju. Naime, u našoj ustanovi učenici nemaju apsolutno nikakav pristup bilo kakvim društvenim mrežama na internetu. To znači da su skupinu smjerenu protiv učiteljice formirali te se u nju uključivali u svoje slobodno vrijeme, vjerojatno kod kuće - priča nam Tatjana Landsman, ravnateljica I. osnovne škole Bjelovar.
Google oglasi

 

Dodaje kako je škola ipak o svemu obavijestila roditelje učenika koji su se uključili u skupinu te je sad na njima da sankcioniraju svoju djecu. Ravnateljica Landsman ujedno opovrgava tvrdnje kako je nastavnica kojoj se prijetilo doživjela strašan šok zbog kojega je danima na bolovanju, kako su izvijestili pojedini mediji.

- Kolegica nije bila na poslu sam taj jedan dan, kad smo saznali za prijetnje na internetu. Nakon toga je koristila bolovanje iz sasvim drugih razloga - kaže Landsman. Ravnateljica napominje kako su se o ovom slučaju konzultirali i s policijskim službenicima koji su nastavnici dali jasne upute na koji se način može zaštiti.

No, u PU Bjelovarsko-bilogorskoj nisu zaprimili nikakvu službenu prijavu o incidentu u I. osnovnoj školi. Točnije, sama nastavnica nije smatrala shodnim spomenuti slučaj prijavljivati policiji.

- Policija ne može postupati svojevoljno odnosno mimo prijave. A prijavu odrasla, punoljetna osoba kojoj se prijetilo može podnijeti samo ako se zaista osjeća ugroženom - pojašnjava Dražen Medved, glasnogovornik PU Bjelovarsko-bilogorske.

Neslužbeno doznajemo kako učiteljicu koju su njezini učenici uzeli na zub prijetnje na internetskoj mreži nisu pretjerano uzrujale. Ipak, mnoge je ovaj slučaj podsjetio na raniji Facebook skandal iz Bjelovara koji je početkom ove godine potresao svekoliku hrvatsku javnost. Podsjetimo, na internetu je tada osvanula šokantna snimka na kojoj učenici II. osnovne škole Bjelovar fizički i verbalno zlostavljaju svojeg školskog kolegu.

Naknadno je otkriveno kako je zlostavljanje trajalo mjesecima, a, iako su s tim bili upoznati, stručni djelatnici škole nisu poduzeli ništa da nasilje spriječe. Obitelj nesretnog dječaka cijeli je slučaj prijavila nadležnim službama, no općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru ovih je dana odbacilo kaznenu prijavu protiv tadašnjeg ravnatelja II. osnovne, Mirka Zemana, te još šestoro djelatnika ustanove. Roditelji su najavili daljnu borbu u privatnoj parnici.