Ubojica obrijao glavu pa stopirao sunarodnjaka koji ga je povezao motorom, djevojka ubijenog još je na Zrću

zrće, ubojstvo
Što je dovelo do brutalnog ubojstva britanskog turista Uga Wilsona (26), zvanog Kraze, još nije poznato. Istražitelji pokušavaju rekonstruirati tijek događaja, a u tome će im pomoći snimke nadzornih kamera koje su snimile čitav događaj, a koje su policiji pomogle pri hvatanju ubojice.

Ubojica je uhićen u četvrtak ujutro u jutro na aerodromu Resnik kod Splita, a kako je do tamo došao, još nije poznato. S mjesta zločina pobjegao je odjeven samo u kupaće gaće i tenisice, a navodno je za bijeg iskoristio sunarodnjaka na motoru kojeg je stopirao.

"Vjerujemo da motorist nije znao što se prije dogodilo, naprosto mu je izašao ususret i povezao ga motorom," kazao je zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Britanski su mediji potom objavili identitet ubojice, a i domaća je policija objavila kako se radi o tamnoputom muškarcu jače tjelesne građe s gustom crnom kosom i bradom. Za opis su im poslužile nadzorne kamere. Navodno je riječ o riječ o Douglasu C (25).

Prilikom uhićenja postalo je jasno da je ubojica, nakon ubojstva i dvostrukog pokušaja ubojstva, očito pokušao promijeniti svoj izgled. Na aerodromu je tako uhićen muškarac izbrijan na ćelavo i bez guste brade, rečano je u četvrtak na konferenciji za medije održanoj ispred stožera za provedbu mjera sigurnosti za turističku sezonu.

"Inače, osumnjičenik ima gustu crnu, kraću kosu, ali nakon izvršenja djela izbrijao je glavu i na taj način želio je prikriti trag," rekao je Prša te dodao kako oružje kojim je ubojstvo počinjeno za sada nije pronađeno. "Pretpostavljam da ga je odbacio i prikrio" kazao je Prša u četvrtak na konferenciji.

Tijekom jutra osumnjičeni za ubojstvo 26-godišnjeg Britanca trebao bi biti prevezen državnom odvjetniku, a nakon toga i sucu istrage na Županijski sud u Zadru.

Prema informacijama prijatelja ubijenog, a koje kruže društvenim mrežama, ubijeni Ugo u Novalju je stigao s djevojkom koja je, navodno, još uvijek tamo.

Nakon ispitivanja odluka o istražnom zatvoru

Željko Prša, zamjenika glavnog ravanatelja policije za kriminalitet kazao je kako se nada da će u zakonskom roku, koji istječe danas u 9.30 sati, policija uspjeti odraditi sve potrebne dokazne radnje.

"Vjerujem da ćemo izuzeti i snimke s kamera koje su jasne i nedvojbene, da podnesemo kaznenu prijavu na vrijeme", kazao je Prše dodajući kako će osumnjičenik biti predan pritvorskom nadzorniku PU ličko-senjske, a potom, na zahtjev zadarskog ŽDO-a i sucu istrage koji bi trebao osumnjičeniku, za kojeg britanski mediji navode kako je riječ o Douglasu C. (25), odrediti istražni zatvor jer bi u protivnom mogao pobjeći iz Hrvatske.

Trenutno se provodi ispitivanje osumnjičenika, saslušat će se četvero sjedoka a dvojica koja su sudjelovala u događaju, 21-godišnjak koji je lakše ozlijeđen te još jedan koji je prošao bez ozlijeda, bit će pozvani na prepoznavanje osumnjičenika. Prša je kazao i kako vjeruje da će se osumnjičenik braniti šutnjom.

Dobro poznat britanskoj policiji

Ubijeni Ugo Wilson bio je dobro poznat policiji u Velikoj Britaniji. Kao 21-godišnjak Wilson je postao top tema domaćih medija zbog članstva dobro organizirane bande koja je upadala u poslovnice trgovačkog lanca 'Carphone Warehouse' u Londonu i oko britanske metropole, pljačkajući iz njih sve što im je došlo pod ruku.

Najdraže mete bili su im iPodovi i iPhonei, a pri pljačkama su izazivali tzv. 'efekt oluje' - paniku kod zaposlenika i mušterija, pri čemu nisu štedjeli ni one najmlađe. Najmlađi pljačkaš imao je samo 14 godina, a na koncu su pljačkaši osuđeni na ukupno 11 godina zatvora. Ugo Wilson dobio je 27 mjeseci iza rešetaka, što je bila druga kazna po težini. Jedino je gore prošao Jahreau Shepherd s četiri godine zatvora.

Policija u Londonu nakon uhićenja objavila je 2013. godine fotografije nekih istaknutijih članova skupine, među kojima je i Wilson Kraze. Jedina je razlika što tada nije nosio bradu.

Brutalno ubojstvo pred popularnim klubom

Podsjećamo, ubojstvo se dogodilo u srijedu oko 5.30 sati ispred noćnoga kluba "Kalypso", na plaži Zrće u Novalji. Još dvije osobe su ozlijeđene, dok se jedna bori za život. Prema neslužbanim informacijama navodno je došlo do sukoba dviju dilerskih skupina iz Britanije, koje su u Novalju stigle na Hideout festival.

"Očito je bio verbalni sukob, no ne znamo radi čega. Izgledno je da se radi o dvije grupice stranih državljana Velike Britanije, ali to sa sigurnošću ne mogu suditi. Jedna grupica njih 5-6 dočekala je na izlazu iz kluba drugu grupicu i napali su ih tjelesno. Jedan od počinitelja je nožem izbo trojicu sudionika iz druge grupe. Bio je tjelesni obračun koji se dogodio kratko. Počinitelj koji je bio do pasa gol, mladić do starosti 25-godina jake tjelesne građe, opasno je barato nožem i u kratkom vremenu izbo trojicu sudionika. Jednoga je na mjestu i usmrtio, a jedan je prevežen u zadarsku bolnicu", kazao je Željko Prša nakon zločina.

Navodno se dogodio sukob dviju britanskih dilerskih skupina rano jutros kada su klubovi već bili pred zatvaranjem. Kako navodi britanski The Sun, navodno su se dvije bande potukle u noćnom klubu Kalypso te su ih čuvari izbacili van iz kluba gdje se nastavila svađa.

Prema riječima 19-godišnjeg svjedoka iz Dublina, 24-sati Hideout festival se odjednom zaustavio tijekom nastupa DJ-a Sonnyija Fodera nakon užasnog napada. Svjedok, koji želi ostati neimenovan, rekao je kako je ostalo trag krvi od pozornice do izlaza kluba i da su svi bili prilično šokirani.

vijesti.hr