U Zadru zbog pranja novca teškog 10 milijuna kuna privedeni bivši policajac te sin vlasnika poznatog trgovačkog lanca?

zadar, Hrvoje Visković, Zadarska policija, bivši policajac, velika akcija, privedeno 12 osoba

U velikoj akciji zadarske policije u četvrtak je privedeno 12 osoba, a 21 osobu je kazneno prijavila. Među osumnjičenim osobama nalazi se nekoliko zvučnih imena sa zadarskog područja poznati široj javnosti po svom javnom i poslovnom djelovanju, a uhićeni su i neki predstavnici i zaposlenici zaštitarskih tvrtki.

Neslužbeno se doznaje da je među privedenima i bivši policajacnekadašnji svjetski prvak u borilačkim vještinama. Među privedenima je, također neslužbeno, i sin vlasnika jednog poznatog trgovačkog lanca sa zadarskoga područja, izvijestio je HRT.

Sumnjiče se da su počinili brojna kaznena djela iz područja organiziranog i gospodarskog kriminala te zlouporabe droga i općeg kriminaliteta. Akcija zadarske policije pripremala se nekoliko mjeseci te su u nju bili uključeni i policajci sa zagrebačkog područja.

Prema neslužbenim informacijama, skupinu se tereti da su različitim kriminalnim aktivnostima pričinili štetu veću od 10 milijuna kuna, ponajviše po osnovi zloupotrebe položaja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza. Glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin potvrdila je za Hinu da su je policijska akcija u tijeku te da izvide obavljaju policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije.

Više informacija o svemu, rekla je, znat će se petak dopodne, kad će se u Policijskoj upravi zadarskoj održati konferencija za novinare. Prema neslužbenim informacijama, među privedenima su osobe sa zadarskog i zagrebačkog područja koje su sudjelovale u organiziranom pranju novca i drugim kriminalnim aktivnostima.

Novac se navodno putem mjenica izvlačio iz privatnih tvrtki sa zadarskog područja i potom 'prao' na području Zagreba.

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković odredio je mjeru istražnog zatvora do mjesec dana trojici od pet muškaraca koji su privedeni, objavio je portal Zadarski.hr.

Prema pisanju tog portala, među zadržanima u pritvoru je i bivši policajac Marko Čulina Maka, dok je Mate Ivković nakon ispitivanja pušten na slobodu.

"Za trojicu osumnjičenika odredio sam mjeru istražnog zatvora do 30 dana zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznena djela. Dvojica privedenih su nakon ispitivanja pušteni. Županijsko državno odvjetništvo će odlučiti hoće li protiv njih nastaviti kazneni progon", izjavio je u petak ujutro sudac Visković za Zadarski.hr.

(tportal.hr)