U više od 20. gradova u Hrvatskoj

Ples i protest, Dan protiv nasilja nad ženama, Valentinovo
Rijeka i Zagreb su se u nedjelju druženjem uz glazbu i ples organiziranom na riječkom Korzu te zagrebačkom Trgu Petra Preradovića četvrtu godinu za redom priključili svjetskoj kampanji »Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama«, čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu koji još uvijek mnogi odobravaju šutnjom.

Događanje je na zagrebačkom Cvjetnom trgu otvorila izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić. Istaknula je kako je riječ o četvrtoj po redu globalnoj kampanji, kojoj je ove godine tema »Žene s margine«, a posvećena je onim ženama dvostruko i trostruko marginaliziranim jer su, osim što su žene, i pripadnice manjina ili žene s invaliditetom. »Danas će se plesati i protestirati u više od dvadeset gradova u Hrvatskoj, od Zaboka, Sinja, Koprivnice i Novske, do Siska, Karlovca, Zadra i Rijeke«, kazala je Borić.

»Posebno je važno ne zaboraviti da mnoge žene koje žive u zatvorskom sustavu, a koje su također dvostruko stigmatizirane kada su u zatvoru u odnosu na muškarce; također je važno govoriti i o prekarnome ženskom radu, o ženama koje su ili potplaćene ili seksualno uznemiravane na poslu, a još jedna tema koja nam je važna su žene izbjeglice na putu u sigurnu Europu«, napomenula je.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je riječ o globalnom problemu »koji moramo osuditi i protiv kojega moramo govoriti i dizati svoj glas ne samo jednom godišnje, već u svakoj prilici«.

Posebno se osvrnula na žene s invaliditetom, »koje su svaki dan izložene trostrukoj diskriminaciji: zbog toga što su žene, jer imaju invaliditet i zato što su nezaposlene i nedovoljno obrazovane«.

Pozvala je sve institucije da promptno i učinkovito djeluju na prevenciji nasilja, zaštiti žrtava i kažnjavanju počinitelja, a sve pojedince »da ne izgube solidarnost, empatiju i građansku hrabrost u suočavanju i prijavljivanju nasilja«.

Okupljenim se građanima obratila i posebna UN-ova izvjestiteljica za sprječavanje nasilja nad ženama Dubravka Šimonović, koja je kazala kako je riječ o obliku diskriminacije i kršenja ljudskih prava žena za čije se suzbijanje u prvome redu treba pobrinuti država, provođenjem ozbiljnih mjera sprječavanja nasilja.

»Hrvatska ima izazove pred sobom«, poručila je Šimonović, naglasivši kako se to u prvome redu odnosi na ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istambulsku konvenciju.

Ramiza Memedi iz udruge Bolja budućnost istaknula je kako su žene Romkinje u posebno ranjivu položaju jer su višestruko diskriminirane i u svojoj zajednici i šire. »Osim s partnerskim nasiljem i nasiljem u obitelji, one su suočene sa strukturalnim nasiljem« na tržištu rada, upozorila je.

Najmasovniji pokret za suzbijanje nasilja nad ženama
Kampanja »One Billion Rising« lansirana je na Valentinovo 2012. kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tijekom svojeg života biti podvrgnuta silovanju ili fizičkom nasilju, što je milijarda žena i djevojčica.

Jedinstveni podaci o učestalosti nasilja nad ženama za Europu ne postoje, ali mnoge zemlje članice provode istraživanja čiji pregled sugerira da je u svim državama svaka četvrta ili peta žena iskusila fizičko nasilje najmanje jednom tijekom svoje odrasle dobi, a svaka deseta i seksualno nasilje. Hrvatska nije iznimka: samo u siječnju ove godine u partnerskom su nasilju ubijene četiri žene.

U četiri godine održavanja, kampanja »One Billion Rising« razvila se u najveću ikad organiziranu masovnu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama: svake veljače, do 8. ožujka, kada se obilježeva Međunarodni dan žena, diljem svijeta pridružuje joj se na tisuće lokalnih incijativa. U 2016. svjetska se kampanja održava u više od 200 zemalja, a u Hrvatskoj u desetak gradova pod nazivom »One Billion Rising Croatia«.

Kampanju u Hrvatskoj organizira Centar za ženske studije u suorganizaciji s udrugama civilnog društva - Zajednice saveza osoba s invaliditetom - SOIH, Udruge žena Romkinja - Bolja budućnost, CESI, Ženske sobe, Roditelja u akciji - RODA, Centra za mirovne studije, inicijative Gdje je ovdje ljubav, Organizacije mladih Status: M, te žene iz gradskog Foruma žena SDP-a i Aktivna dva kotača.

U dvosatnom programu, koji su vodili Maja Sever i Milan Majerović Stilinović, uz aktivistice i aktiviste sudjelovale su brojne osobe iz umjetnosti, kulture i sporta, kao i brojni građani Zagreba, a akciju su svojim nastupima obilježili i dvojac Mr.Lee&IvaneSky, koji čine Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle; Superoperateri, Bang Bang i drugi.

Hina