'U strahu od mogućih Perkovićevih otkrića i ljevica i desnica u Hrvatskoj

Josip Perković, anto nobilo, europski uhidbeni nalog, Stjepan Đureković, Zakon o pravosudnoj suradnji, Josip Perković, puštanje, sloboda, Jure Zovko, Josip Perković, Josip Perković, izručenje, Njemačka, Josip Perković, izručenje, Josip Perković, Njemačka, izručenje, Josip Perković, Stjepan Đureković, petar miloš, Josip Perković, Njemačka, zatvor, Stjepan Đureković, Josip Perković, UDBA, prijetnje, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Josip Perković, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Ante Nobilo, Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Lex Perković, slučaj Perković, Josip Perković, Zdravko Mustač, Josip Perković, Stjepan Đureković, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, udbaši, slučaj Đureković, Josip Perković
...za ljubljansko Delo od petka da vjeruje kako će suđenje biti završeno tek sredinom iduće godine te da očekuje pozitivan ishod za svog klijenta.

Na pitanje što očekuje od slučaja Perković-Mustač, 'koji hrvatski mediji zovu zadnjom bitkom hladnoga rata', Nobilo je rekao da očekuje pobjedu, ali da se radi o zamršenom procesu.

"Nesumnjivo očekujem pobjedu, ali u cijeloj stvari treba znati da je riječ o vrlo zamršenom procesu. U njemu sudjeluju brojni međunarodni akteri, tajne službe, obavještajna i protuobavještajna podzemlja", kazao je Nobilo u razgovoru za vodeći slovenski dnevnik.

Što se tiče trajanja procesa, Nobilo je kazao da bi on po 'optimističnim najavama' mogao biti završen u travnju, ali da sam vjeruje kako je vjerojatnije da će se završiti sredinom iduće godine.

Nobilo je prokomentirao i ocjenu da Perković i Mustač raspolažu s 'velikim hrvatskim unutarnjopolitičkim tajnama vezanim za hrvatsko osamostaljenje' koje bi na procesu u Muenchenu mogle biti razotkrivene. Na pitanje treba li nekoga u Hrvatskoj biti strah od mogućih otkrića iz 'Perkovićeva kofera', Nobilo je rekao da je njegov odgovor pozitivan.

"Jesu li ti koji se trebaju bojati neki s ljevice kojoj desnica zamjera da je pravna nasljednica Saveza komunista Hrvatske, to će se tek vidjeti. No, isto bi se tako moglo pokazati da bi moralo biti strah najmanje desetoricu sadašnjih članova desne političke opcije u Hrvatskoj koji bi u ovom procesu mogli biti identificirani", kazao je Nobilo u razgovoru.

Što se tiče uloge istaknutog slovenskog komunističkog dužnosnika Stane Dolanca, koji je u vrijeme Đurekovićeva ubojstva u Njemačkoj bio na najistaknutijim državnim i partijskim dužnostima u Beogradu, Nobilo je negirao teoriju o 'slovenskom elementu' u predmetu kojim će se baviti sud u Muenchenu.

"Ne, u priči lex Perković nema onoga što zovete slovenskim elementom, to je još jedan potez obavještajnog podzemlja", kazao je Nobilo.

"Istina, Dolanc je dio te priče, ali ga ja ne vidim kao slovenski nego jugoslavenski element. On je u to vrijeme bio jugoslavenski dužnosnik i šef važnog sektora tadašnjeg sustava. Za sve imamo dokaze. Osim toga, u ono vrijeme nije bilo nikakve slovenske (tajne) službe", naveo je Nobilo u razgovoru za slovenski list.

Autor:  Hina