U samo četiri mjeseca 151 liječnik otišao u inozemstvo

liječnik, odlazak na rad u inozemstvo, potvrdu Hrvatske liječničke komore, Hrvatska, Europska unija, subspecijalistička izobrazba, eksplozija, ozljede, Sarajevo, ZZO HNŽ, Filip Novak, spasiti, nacionalna zastupljenost, SDA BIH, Bošnjaci, Hrvati, uposlenost, regija, suze
U posljednja četiri mjeseca, od početka srpnja do kraja listopada, potvrdu Hrvatske liječničke komore za odlazak na rad ili školovanje u inozemstvo zatražio je 151 liječnik.

Za usporedbu, cijele prošle godine potvrde koje su se tada izdavale zatražila su 44 doktora medicine! Iz Komore se ograđuju kako je uzorak još premali da bi mogli govoriti o trendu, ali navode da je od 30 liječnika koji su ovog srpnja, dakle odmah nakon ulaska u Europsku uniju, zatražili potvrde, četvero kao razlog odlaska u inozemstvo navelo edukaciju, odnosno subspecijalističku izobrazbu, a ostalih 26 otišlo bi radi posla. U kolovozu, pak, od 33 zahtjeva dva su motivirana dodatnim obrazovanjem, a 31 potragom za radnim mjestom izvan domovine.

Podatke je prikupila i analizirala prim. dr. Katarina Sekelj-Kauzlarić, voditeljica Odjela za stručno-medicinske poslove u Komori, te objavila u Liječničkim novinama.

- Ako bi se ovaj trend iz srpnja, kolovoza, pa i rujna nastavio idućih godinu dana, može se očekivati da oko 300 do 400 liječnika zatraži dokumentaciju za odlazak na rad u inozemstvo. Ako znamo da godišnje oko 400 mladih doktora zatraži izdavanje prve licence za rad, broj onih koji odlaze mogao bi se na godišnjoj razini izjednačiti s brojem onih koji diplomiraju. Tome treba dodati određeni broj liječnika koji svake godine ode u mirovinu. Vjerujem da bi, zbog aktualnog položaja liječnika u sustavu, odljev bolničkih liječnika mogao biti još i veći. Među ovima koji su već najavili odlazak najviše je mladih doktora medicine koji predugo čekaju specijalizaciju i zapošljavanje na neodređeno vrijeme te u dobi od 26 do 30 godina napuštaju zemlju tražeći neka bolja rješenja - tumači dr. Sekelj-Kauzlarić.

Navodi da hrvatski liječnici najradije biraju Njemačku, gotovo polovina njih (47 posto) te Veliku Britaniju (22 posto), ali je sve popularnija Skandinavija (Švedska s 18 posto, Norveška s 12 posto)

glas-slavonije.hr