FOTO  U Osijeku održana Međunarodna konferencija Hrvatske Paneuropske unije

Paneuropske unije
Više od 100 sudionika iz 15 europskih zemalja, uključujući i izaslanstvo Paneuropske unije Bosne i Hercegovine predvođeno počasnim predsjednikom i članom Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije mons. prof. dr. Franjom Topićem i v.d. predsjednikom mr. Harisom Ćutahijom, u tekstu usvojene deklaracije, osudili su totalitarne poretke te iskazali razmišljanja o stvaranju, funkcioniranju i životu Europske unije i schengenske Europe.

Topić je u svojim je izlaganju, govorio o povijesti i budućnost Europe kao i o ideji paneuropskog pokreta i izazovima s kojima se susreće suvremena Europa. Posebno je istaknuli važnost mladih u cijelom društvu te, s osvrtom na BiH, problem iseljavanja mladih i odljev mozgova.

Dan je i osvrt i na organizaciju Paneuropske unije i odnos prema sadašnjoj situaciji sa svim izazovima, uključujući izlazak Velike Britanije iz EU-a, migracijske krize i razloge migracijske krize, preustroj EU-a, pojavu novih stranaka, pokreta i populističkih strujanja, o trenutnom položaju Hrvatske i ulasku i perspektivama ulaska BiH i drugih zemalja u EU.

Tijekom tri dana konferencije, u svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, bili su brojni uzvanici i govornici a među njima i potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoirea, predsjednik Hrvatske Paneuropske unije akademik Mislav Ježić, eurozastupnice Marijana Petir, Dubravka Šuica i Anna Záborska, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić i mnogi drugi.

U sklopu trodnevnog zasjedanja održana je i Skupština Međunarodne paneuropske unije na kojoj su usvojena izvješća o radu. Posebno je značajno što je u članstvo Međunarodne paneuropske unije uključena i nova paneuropska organizacija iz Ukrajine i time postala 28. članica ovog najstarijeg pokreta koji od 1923. zagovara sveeuropsko jedinstvo naroda i država.