U Njemačkoj mu snizili status i dali 600 eura manju plaću

iseljavanje
...odlazi raditi u inozemstvo, mnogi se, čini se, ipak na kraju vrate u Hrvatsku.

Članica podružnice Hrvatske komore medicinskih sestara, koja je željela ostati anonimna, rekla je za Glas Slavonije da je točno da velik broj medicinskih sestara odlazi u inozemstvo, no da se rijetko tko tamo zadržava. Rekla je da se radi o mladim ljudima koji nisu u radnom odnosu, a u inozemstvo odu nakon što dobiju licenciju.

- Problem nastaje u tome što zemlje Europske unije ne poznaju srednju i višu sestru, već je medicinska sestra ondje s trogodišnjim studijem i prvostupnica je sestrinstva, dok srednje sestre sukladno obrazovanju dobivaju licenciju ili odobrenje za samostalan rad, no u inozemstvu ne može dobiti status kao prvostupnica sestrinstva. Činjenica je da srednja sestra može dobiti odobrenje za rad, ali primjerice ne može je dobiti za rad u elitnoj klinici. Zato EU omogućuje doškolovanje - ispričala je članica županijskog HKMS-a.

Dodala je da je medicinskim sestrama rad omogućen u staračkim domovima, a one to uglavnom izbjegavaju i žele ući u bolnički sustav. Problem je, primjerice, što u europskim zemljama transfuziju pacijentu uključuje liječnik, a ne medicinska sestra, što kod nas nije slučaj. Prema tome, venoznu terapiju medicinske sestre u inozemstvu mogu dati u domovima za starije, dok im to u bolnicama nije dozvoljeno.

- Ne cvjetaju ruže u inozemstvu, i to mogu reći iz prve ruke. Imam kolegu na odjelu koji je završio Medicinsku školu u Osijeku. Molila sam ga da ne da otkaz i naposljetku je otišao u Njemačku, no ostao je tamo samo nekoliko dana. Kako dobro govori njemački jezik, odmah je zamijetio da mu je poslodavac u ugovoru uz medicinski brat dodao riječ ''pomoćni'', a plaća nije prvotno rečenih 2000, već 1400 eura. Kad je uzeo u obzir koliko ga stoji smještaj i kredit za automobil, vratio se u Osijek. Rekao je kako ne bi imao novca ni da si kupi poštenu zimsku jaknu - ispričala je ova članica HKMS-a.