U Koloni sjećanja brojni branitelji, gosti i cijeli državni vrh, stiglo na desetke tisuća ljudi

kolono sjećanja
Počast poginulima u agresiji bivše JNA i srpskih parapostrojbi na Vukovar polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uz koju su se nalazili supruga te sinovi poginulog generala Blage Zadre te Željka Jurić Mitrović sa kćeri, javlja Jutarnji.hr.

U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio predsjednik Božo Petrov, u ime Vlade premijer Andrej Plenković.

Počast poginulim braniteljima i civilima Vukovara odali su i vukovarski branitelji predvođeni posebnim zapovjednikom obrane Brankom Borkovićem te povjerenikom Vlade za Vukovar s početka 90- tih Marinom Vidićem Bilim.

Vijenac je položilo te svijeću zapalilo i izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Nakon državnih, braniteljskog te izaslanstva grada Vukovara vijence su položila i brojna druga izaslanstva među kojima i Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galičem i predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goran Paukom.

Molitvu na groblju za sve poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata državna izaslanstva položila su ruže na grob generala Blage Zadre koji je pokopan na tom groblju, a potom su ruže položene i uz svaki od 938 bijelih križeva kao simbol žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice otkrivene na tome mjestu.

Po neslužbenim procjenama obilježavanju 25. obljetnice vukocarske tragedije u Domovinskom ratu pridtužilo se oko 100 tisuća domoljuba iz domovine i svijeta koji još uvijek se kreću u Koloni sjećanja na putu od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja do kojega je kolona sjećanja krenula nešto poslije 10 sati.