U Kninu se slavi 21. obljetnica akcije Oluja

branitelji, hv, HVO, HVO, Mostar, Hrvatska, Europska unija, dan neovisnosti, branitelji, registar branitelja, reakcije, branitelji, Hrvatska, pismo tati, otac, domovinski rat, pismo, svjedočanstvo, branitelj, pismo tati, Hrvatska, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, pismo, Hrvatski branitelj, Zoran Milanović, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, branitelji, Hrvatska, pismo tati, pismo mrtvom ocu, pismo, progon, hrvatski branitelji, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, branitelj, pismo, prosvjedi, branitelji, Hrvatska, tajkuni, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, pismo tati, branitelj, zemlja, pismo, pismo mrtvom ocu, poplave, pomoć, Buna, spomenik, Mostar, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, Hercegovina, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, pismo tati, branitelj, Čapljina, Hrvatska zemlja, tužba, dokaz, Marina Radoš, Hrvatska zemlja, akcija oluja, Hrvatska, knin, hrvatski branitelji, gardijske brigade, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, homoseksualci, pismo mrtvom ocu, BIH, Hrvatska zemlja, pismo mrtvom ocu, Hr
Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović nazočit će obilježavanju 21. obljetnice vojnoredarstvene operacije Oluja, akcije kojom je oslobođen najveći di hrvatskoga državnog prostora od srpske okupacije te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Na Tvrđi će se podizati zastava dok će se ispred spomenika 'Oluja 95' položiti vijenci i zapaliti svijeće. Potom će biti misa za Domovinu u Crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta.

U Kninu će biti i premijer Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković, a očekuje se da će u grad na proslavu doći oko 100 tisuća ljudi.

- Želim čestitati svima u Hrvatskoj sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu Oluje, budimo ponosni i sretni u našem Kninu i Hrvatskoj - kazao je general Damir Krstičević za HRT.

Dodao je kako Oluju trebamo gledati kroz cijeli Domovinski rat koji je, kako Krstičević kaže, bio priprema za Oluju.

Koncert za kraj

Središnja svečanost održat će se dan kasnije, u petak kada će sve započeti u 8 sati budnicom ulicama Knina u čemu će sudjelovati Orkestar Oružanih snaga. U 9.20 sati će se na Kninskoj tvrđavi podići državna zastava, a uslijedit će prelet vojnih zrakoplova, ispaljivanje počasnih plotuna i nastup akrobatske letačke grupe "Krila Oluje".

Svečani mimohod Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, državnih i vojnih uzvanika, branitelja i građana započet će u 10 sati od Kninske tvrđeve do Trga dr. Ante Starčevića na kojem će se u 10.30 sati polagati vijenci i paliti svijeće kod Spomenika Hrvatske Pobjede "Oluja 95".

Od 10 do 10.15 sati na trgu kod Spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" te od 13.30 do 13.45 sati u parku u Ulici dr. Franje Tuđmana predviđen je vojno-akrobatski program Počasno-zaštitne bojne.

Dužnosnici i uzvanici će od 11 do 11.25 sati hodati od Spomenika Hrvatske Pobjede "Oluja 95" do crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta i to Trgom dr. Ante Starčevića-Ulicom dr. Franje Tuđmana-Trgom Oluje-Ulicom Kralja Tomislava-Ulicom IV. Brigade do crkve gdje će se održati sveta misa za Domovinu.

Točno u podne građani i posjetitelji Knina dobit će vojnički grah, u 13 sati je predviđen obilazak braniteljskih zadruga, zatim u 17.30 sati malonogometni turnir djece hrvatskih branitelja "Oluja 95", dok će u 18 sati biti smotra folklora. Izložbeni štand MORH- a na kojem će biti predstavljen program civilno-vojnog školovanja za vojne pilote sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, kao i dragovoljno vojno osposobljavanje održavat će se od 8 do 16 sati.

Koncertom "Pobjeda za heroje" u 21 sat završava proslava, a posjetitelje će među ostalim zabavljati orkestar i klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", Tamburaški orkestar HRT-a i Marko Perković Thompson. Tijekom koncerta od 21 sat će biti aktivan pozivni centar za obnovu vodotornja u Vukovaru, a cijela ceremonija će završiti u 23.30 sati vatrometom.

HINA