U Kninu će se graditi spomenik hrvatske pobjede Oluja '95.

...kojom će se prikupljati financijska sredstva za izgradnju spomenika u sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju "Oluja" te uređenje glavnoga kninskog Trga Ante Starčevića, rečeno je na današnjem predstavljanju akcije, piše večernji list.

- Želja je grada Knina i branitelja da Zvonimirov grad 5. kolovoza, na 15. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", prikupi sredstva za gradnju nacionalnog spomenika. Spomenik će graditi mladi akademski kipar Petar Dolić iz Gospića te studio AP projekt iz Zagreba, čije je idejno rješenje već odabrano. Spomenik hrvatske pobjede "Oluja '95." zamišljen je u obliku slova V, što simbolizira pobjedu, a njegovom gradnjom želi se zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su svojom žrtvom stvorili neovisnu Hrvatsku - rekla je gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

Inicijalna su sredstva za izgradnju Spomenika hrvatske pobjede te za uređenje trga prikupljena, no ona nisu dostatna. Ukupna vrijednost ovog projekta je 6 milijuna kuna, stoga će se potrebna svota pokušati prikupiti i pozivima na broj telefona 060 9009. Na pozive građana javljat će se brojne poznate osobe iz političkog, kulturno-umjetničkog i sportskog života Hrvatske.

Istodobno će se na Trgu Ante Starčevića organizirati veliki koncert, tijekom kojeg će se prikupljati sredstva za izgradnju spomenika.

- Svi hrvatski branitelji, a napose oni koji su u obrani domovine položili svoje živote, zaslužuju zahvalnost hrvatskih građana, a gradnja ovakva spomenika jedan je od načina na koji Hrvatska može zahvaliti svojim braniteljima, osloboditeljima i pobjednicima u Domovinskom ratu. To treba biti mjesto na koje možemo doći i ponosno zahvaliti svima onima koji su nam omogućili da živimo u samostalnoj i neovisnoj Hrvatskoj - rekao je Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.