U Hrvatsku ušlo preko 17 tisuća izbjeglica

izbjeglice

Od početka krize u Hrvatsku je ušlo 17.089 izbjeglica. Ministar unutrašnjih poslova smatra da je plan B hrvatske Vlade u potpunosti uspio dok predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zaziva upotrebu Hrvatske vojske jer je stanje na terenu gore nego što se mislilo. Predsjednica je sinoć izjavila da se u sljedeća dva dana u Hrvatskoj očekuje još 40 tisuća izbjeglica.

Na austrijski granični prelaz Heiligenkreuz u Gradišću tijekom noći stigli su prvi izbjeglice koje su hrvatske vlasti prebacile u Mađarsku. U noći s petka na subotu, prema policiji, pristiglo je oko 1000 izbjeglica, koji se dalje prevoze autobusima do Beča i Graca. Tijekom dana vlasti očekuju tisuće izbjeglica kao i na prelazu Nickelsdorf, gdje se u idućim satima očekuje dolazak njih oko 1000.

Zbog migrantske krize za sav su promet i dalje su zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom osim graničnog prijelaza Bajakovo, u prekidu je i željeznički promet na nekim međunarodnim linijama. Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Tovarnik, Erdut i Batina. Na graničnom prijelazu Bajakovo promet je pojačan, a kolona teretnih vozila dug oko 11 kilometara. Željeznički promet na graničnim prijelazima s Hrvatskom zaustavile su Slovenske željeznice, a promet vlakova obustavljen je i na graničnim prijelazima sa Srbijom. Pošto su Njemačke željeznice obustavile promet između Austrije i Njemačke, ne voze ni vlakovi na tim relacijama iz Hrvatske.

Hina