U Hrvatsku možete prenijeti duhan, alkohol, voće, povrće i slično ali meso ni u sendviču

BIH, Hrvatska, Europska unija, Hrvatska, BIH, granica, carina, granica, blokada, granica, granični prijelazi, carina, humanitarna pomoć, carina, granica, granica, autobus, šverc cigaretama, šverc cigareta, Hrvatska, BIH, granica, svatovi, Glazbenik, carina, Hrvatska zemlja, postavljanje granica, granična kontrola, granični prijelaz, kontrola putnika, izvoz, izvoz, poticaji, poticaji ovčarstvu, Europska Komisija, carina, meso, zaraženo meso, Hrvatska zemlja, granica, granica između Hrvatske i BiH, granica, granica između Hrvatske i BiH, carina, carina i policija, carinski prekšaj, carina i policija, uvoz automobila, strane registracijske oznake, uvoz, roba, BIH, granica, carinik, svatovi, vijesti
Putuje se svim mogućim prijevoznim sredstvima - pješice, biciklom, motociklom, skuterom, automobilom, željeznicom, brodovima, autobusom, zrakoplovom. Krenut će se prema planinama, moru, šumama, jezerima..., uglavnom preko granice. Kako ne bismo imali neugodnih situacije, jedno od važnijih pitanja je što smijemo prenijeti preko granice, a da ne prekršimo pravila, piše Večernji list BiH.

Bez mesa i mlijeka

Ako krenete preko bilo kojeg graničnog prijelaza iz BiH, ne smijete ponijeti meso (pa ni u sendvičima) ili mliječne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, kao i hrana za bebe i kućne ljubimce, dopušteni, ali u ograničenim količinama. Putujete li automobilom, natočite pun spremnik gorivom. Tu je najjeftinije. A hrana? Takozvanim paradajz turistima koji su punili prtljažnike raznoraznim prehrambenim proizvodima je odzvonilo jer su na granicama pooštrene kontrole. Iz Carinske uprave Hrvatske tvrde kako uglavnom nemaju problema s putnicima koji dolaze iz BiH. Na osnovi ranijih, ponekad i neugodnih iskustava, putnici se često prije polaska na odmor informiraju o tome što mogu ponijeti i nemaju problema prilikom carinskih kontrola, uglavnom to rade preko internetske stranice Carinske uprave RH, gdje je istaknuta uputa o sadržaju osobne prtljage, na osnovi koje putnici mogu saznati što sa sobom mogu ponijeti. Ista pravila vrijede i za sve koji su uplatili ljetovanje u Grčkoj. Ali i Crnoj Gori, bez obzira na to što još nije dio europske obitelji. Državljani BiH koji putuju u zemlje EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma, osim biometrijske putovnice, trebaju imati između 35 i 70 eura za svaki dan boravka u zemljama EU. U preporukama je navedeno i da putnici moraju imati putovnice koje vrijede najmanje tri mjeseca (u nekim državama i šest) od datuma planiranog boravka.

Kućni ljubimci

Ako na putovanje povedu i svog kućnoga ljubimca, (psi, mačke i životinje iz porodice kuna), u pratnji posjednika koji putuju kroz RH ili koji tu privremeno borave moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetoviranim brojem koji mora biti upisan u međunarodni certifikat izdan u skladu s važećim zakonodavstvom RH. Osim cijepljenja protiv bjesnoće koja se provodi u starosti od 3 mjeseca, moraju biti cijepljeni najmanje 6 mjeseci i ne više od godine dana prije putovanja, a kod naknadnih (booster) cjepiva ne više od godinu dana prije putovanja.