U Hrvatskoj 26 oboljelih od virusa Zapadnog Nila, preminula jedna osoba

Ukupno 26 osoba oboljelo je u Hrvatskoj od bolesti Zapadnog Nila, od kojih je jedna osoba preminula, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Od prošlog tjedna do danas zaprimili su prijave o još deset novooboljelih od bolesti Zapadnog Nila, čime se nastavlja pojava ove bolesti koju prenose komarci te je ukupno prijavljeno 26 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Sve novooboljele osobe zaražene su na području sjeverozapadnog i istočnog dijela države, odnosno u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Gradu Zagrebu i okolici te Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine na području Europe zabilježeno je ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (najviše 327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.).

Najvažnijim vektorom za prijenos infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju. Rizik prijenosa na nekom području ovisi o prisutnosti virusa, domaćinu u kojem se uzročnik (virus) razmnožava, vektorima - komarcima te osjetljivim (neimunim) osobama.