U Frankfurtu rekordan broj od 17.000 Hrvata, što je više nego za vrijeme Domovinskog rata

Hrvati, Frankurt
Pretpostavlja se da je taj broj i veći jer se svi novopridošli Hrvati katolici, koji zbog teškog gospodarskog stanja u Hrvatskoj i BiH sele iz domovine, još nisu prijavili u župsku evidenciju. To je najveći broj hrvatskih vjernika u dosadašnjih 50 godina hrvatske župe u Frankfurtu. Za vrijeme Domovinskog rata taj broj je varirao između 15.000 i 16.000 vjernika. Prema izvješću o dušobrižništvu prvog voditelja misije fra Bernarda Dukića, u Frankfurtu i okolici godine 1966. bilo je oko 10.000 radnika iz bivše Jugoslavije, a od toga oko 6.000 Hrvata, otkriva u opširnom razgovoru za subotnji dvobroj Inozemnog izdanja Večernjeg lista sadašnji voditelj Hrvatske katoličke župe fra Željko Ćurković.

U prigodnom razgovoru, vođenom u povodu subotnje i nedjeljne proslave 50. obljetnica postojanja jedne od najvećih hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj, fra Željko uz ostalo govori o događanjima koja započinju u subotu u Frankfurtu, u dvorani Bürgerhaus Bornheim, gdje će, uz nastup raznih aktivnosti župe, biti prikazan scenski prikaz o 50 godina povijesti, života i rada hrvatskog čovjeka u Frankfurtu. Za veliki jubilej u Frankfurt stiže kardinala Josipa Bozanića, predstavnika limburške biskupije Heriberta Schmitta, frankfurtskog dekana Johannesa zu Eltza, provincijala Provincije Svetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana i provincijalku Školskih sestara franjevaka iz Splita s. Leonku Bošnjak.

U razgovoru na dvije stranice, fra Željko govori i o monografiji "HKŽ Frankfurt/M" i medaljonu koji su izdani za 50. obljetnice župe te
zapisanim sjećanjima na prvu generaciju hrvatskih doseljenika, na vrijeme i način života kakav su provodili.

- Priča hrvatskog radnika u gradu na Majni započela je 1965. godine, kada su Hrvati počeli pristizati u Frankfurt, sa željom da radom u Njemačkoj sebi i svojoj obitelji osiguraju egzistenciju. Tako su napuštali Domovinu, sa stalnim mislima voljene i Domovinu. Život kojim su živjeli bio je prožet teškim radom, odricanjem i žrtvom. Ali kroz sve to ih je nosila vjera i nada da će se jednog dana vratiti u Domovinu k svojim najbližima. U tome su im ponajviše pomagali hrvatski svećenici franjevci i sestre franjevke. Oni su ih tražili po glavnom kolodvoru grada Frankfurta, okupljali su ih, tješili i hrabrili. Među prvima, 1963. godine, djelovanje među hrvatskim radnicima započela su dva bosanska franjevca - fra Tomislav Međugorac i fra Vitomir Slugić. Njihovo djelovanje, kao prvi službeni župnik Hrvatske katoličke župe Frankfurt, nastavio je franjevac splitske provincije Presvetog Otkupitelja fra Bernard Dukić.

Večernji list