U Dalmaciju za deset dana stiže snijeg?

Dalmacija, snijeg
No čini se da bi isti taj mjesec mogao pokvariti dojam i donijeti nam dan-dva osjetnog zahladnjenja kojim bismo "platili" ovo lijepo vrijeme.

Iako ovakvu prognozu nitko službeno neće potvrditi jer ne vole prognozirati vrijeme dulje od deset dana, ovakav meteoscenarij dade se zaključiti po tzv. srednjacima prognostičkih modela. Njima se prognoziraju općeniti trendovi, odnosno hoće li vrijeme biti s više kiše, sušno, hladnije ili toplije od prosjeka, no nije riječ o detaljnoj prognozi.

A takvi modeli kažu kako ožujak, barem na dan-dva, mora prirediti nešto hladnije vrijeme, kada se očekuje i znatni pad temperature. Bilo je godina, kažu meteorološke arhive, kada je u ovome mjesecu bilo i snijega, pa je tako od 8. do 10. ožujka 1976. u Pargu (Gorski kotar) palo 112 cm snijega.

No, snježni je pokrivač zabijelio Dalmaciju i zadržao se puna tri dana, i to 28., 29. i 30. ožujka 1995. godine, kada su uz snijeg zabilježeni i snažni udari bure. Hoće li uz zahladnjenje biti i snijega nitko neće potvrditi, no kako se vidi iz američkih i europskih prognostičkih modela, ne isključuje se mogućnost da nas zadnja dekada ožujka pogodi - zahladnjenjem.

Što bi to značilo za biljke pojašnjava mr. Stanislav Štambuk, stručni savjetnik Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe.

Maslina će ubrzo cvjetati

- Kažete da će zahladnjeti? Joj, nadam se da neće jer to neće biti dobro za naša polja. U ovo vrijeme vegetacija je uranila najmanje 20 dana, tako da će maslina cvjetati već krajem mjeseca, a loza je već propupala i ne bi bilo dobro da ih zahvati mraz. Prije nekoliko godina loza nam se smrznula u travnju i to su dugoročne i nesagledive posljedice - govori mr Štambuk.

Zahladni li, to bi se moglo poklopiti s dolaskom kalendarskog proljeća koje ove godine stiže 20. ožujka poslijepodne i taj je dan, kako se sada čini, i zadnji dan ovog stabilnog vremena.

Do tada iz dana u dan sunce, sunce i samo sunce, a temperature će se penjati i iznad 20 stupnjeva. U isto vrijeme zagrijava se more, sada je na splitskom području 14 stupnjeva.

Slobodna Dalmacija