U cijelosti poništena presuda kardinalu Aloziju Stepincu

Alojzije Stepinac, svetac, mučenik, Alojzije Stepinac, crkva, Alojzije Stepinac, sud, govor, Alojzije Stepinac, propovijed, Alojzije Stepinac, propovijed, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, zbornik, Kardinal Josip Bozanić, Alojzije Stepinac, kanonizacija, Stepinčeva kanonizacija, katolička crkva, Stepinčeva kanonizacija, Alojzije Stepinac, kardinal stepinac, Vatikan, Stepinac, Alojzije Stepinac, kardinal stepinac, presuda, Alojzije Stepinac, biografija, proglašenje svetim , Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, molitva, Alojzije Stepinac,  Ivan Bradvica, Alojzije Stepinac, Troplet, Tropletovi dani kulture, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, hodočašće, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, blaženi, Najmlađi biskup, Alojzije Stepinac, Alojzije Stepinac, kardinal stepinac, Stepinčevo, porfirije, Stepinac, vaskrs
Turudić je, kako javlja HRT, kazao da presuda montiranog političkog suđenja Stepincu, među ostalim, krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države. Dodao je da je za ilustraciju karaktera i utvrđenja da se radi o montiranom političkom procesu dovoljno pročitati neke dijelove zapisnika sa suđenje iz kojega, primjerice, proizlazi da su uglavnom provođeni dokazi kojima "instruirani svjedoci tužiteljstva terete optuženika o čemu u stvarnosti nije odlučivalo sudsko vijeće nego komunistički tužitelj Jakov Blažević".

"Presuda jedino u odnosu na optuženog Stepinca nije obrazložena niti u odluci o krivnji niti u odluci o kazni. Samo su ponovljeni i onako općeniti navodi optužnice...", kazao je Turudić dodajući da je cilj bila "osveta kardinalu Stepincu, moralna diskvalifikacija njega i katoličke crkve".

"Temeljni krimen koji se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vrijeme NDH bio zagrebački nadbiskup. Sam se zapitao tijekom suđenja pa što sam trebao učiniti?. Otići u šumu ili pobjeći u London. On se odlučio ostati sa svojim narodom s kojim je bio i za vrijeme jugosvalenske monarhističke diktature i za vrijeme Titove komunističke diktature", rekao je sudac.

Kazao je i da je Stepincu u zatvoru nuđeno potpisivanje formulara za traženje pomilovanja što on nije želio učiniti pristajući jedino na obnovu postupka pred neovisnim sudom ili poništenje presude. "Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za povijest hrvatskog naroda", zaključio je Turudić.

Hrvatska televizija priprema posebnu emisiju o reviziji sudskog postupka protiv Stepinca na Prvom programu od 20 sati.

Presudu je komentirao Boris Stepinac, nećak kardinala Alojzija Stepinca. "Izvrsno se osjećam, dirnut sam strašno, zahvaljujem što je skinuta ljaga koja se godinama vukla na kardinala, Katoličku crkvu i cijeli hrvatski narod", poručio je. "Ova presuda je prva potvrdila duboko oopredjeljenje i osjećaje hrvatskog naroda da je Stepinac žrtva montiranog procesa", izjavio je Vladimir Šeks, koji je jedan od autora izmjena Zakona o kaznenom postupku koje su omogućile reviziju postupka protiv Stepinca.

Posjetimo, kardinal Stepinac 1946., na montiranom političkom suđenju, osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava. Rasprava, koju je tražila kardinalova obitelj, trajala je desetak minuta i bila je zatvorena je za javnost. Stepinca je u rujnu 1946. tadašnje Javno tužiteljstvo NR Hrvatske, temeljem "Zakona o krivičnim djelima protiv naroda i države", optužilo da je surađivao s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon kraja rata./HMS/