Turisti iz BiH ostave Hrvatskoj 175 milijuna KM!

Dubrovnik
Podsjetimo, Makarsko primorje, iz pera svog urednika Ivana Ćurkovića, nazvao je turiste iz BiH, gostima koju su višak, tvrdeći kako oni na Makarskom primorju ništa ne troše, a zauzimaju plaže.

- Dobro poznajem Makarsku. Znam da ima dio onih koji gaje određenu netrpeljivost prema BiH, ali ne samo prema BiH. Za njih svaki stranac koji, kako oni kažu, zauzme njihovo kupalište, nije dobrodošao. Mislim da se radi o manjoj grupi. Osnovna karakteristika gostiju iz BiH je to što se zadrže kratko, možda jedan vikend, ali potroše mnogo. U svakom slučaju, stav tog dijela stanovništva Makarske nije korektan. Ja bih ovo povezao s nekakvim nastojanjima Makarske da što prije uđe među gradove koji će primati goste dubljeg džepa. U tom slučaju, svi oni koji su im do jučer bili dobri, ali su bili plitkog džepa, više nisu dobrodošli. To je jedan nekorektan stav - istakao je veleposlanik Raspudić.


Ekspert za pitanja strateškog razvoja turističke industrije i predsjednik Udruženja turističkih agencija BiH Zoran Bibanović tvrdi da iz hrvatskog lista šalju nedobronamjerne poruke.

- Prema podacima hrvatske turističke zajednice, u toj zemlji ljetuje 500.000 Bosanaca i Hercegovaca. Ako se uzme da ti ljudi u sedam dana, koliko sigurno u prosjeku borave, troše po 50 KM dnevno (oko 25 eura), dolazimo do cifre od 175 milijuna KM ili oko 87 milijuna eura. Da je taj novinar pogledao podatke Turističke zajednice Hrvatske, vidio koliko stvarno turista dolazi iz BiH na Jadransko more i koliki je prosjek njihovog boravka, shvatio bi koliko građani naše zemlje stvarno ostavljaju novca u Hrvatskoj - pojašnjava Bibanović.

Na pisanje "Makarskog primorja" reagirao je jučer ugledni hrvatski T-portal, koji konstatira da je "grad koji živi od turizma jasno pokazao šta misli o gostima iz države koji ga najviše posjećuju".

- Otprilike isto što i Nijemci o Židovima prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata - Juden raus (Židovi van)! Nije teško zamisliti kako su se osjećali gosti koji su vidjeli te novine - konstatira ugledni portal, čije je pisanje prenio i "Jutarnji list".