Tragedija na plaži kod Splita: 'Moja kći i zet izvukli su ga iz plićaka i pokušali ga oživjeti'

grom, udar groma, Split, tragedija, udar groma, Split
Ta cura je bila na metar -dva od njega i nije imala nikakve ozljede, kaže nam Pero P., vlasnik prve kuće do plaže u Mutograsi, dijelu Podstrane pored Splita, gdje je u nedjelju u 18 sati poginuo mladić.

Djevojka je odmah počela vikati, dozivati upomoć, zazivati ime prijatelja. Pokušala ga je i izvući tih nekoliko metara na plažu, nije uspjela.

U moru nije bilo nikoga, svi su se već ranije sklonili od nevremena, pa tako i dvoje njihovih suputnika iz BiH. Odmah su, međutim, dotrčali mještani.

- Kći i zet su prvi stigli. Pomogli su izvući mladića, pokušavali ga reanimirati do dolaska liječnika, koji su stigli stvarno brzo. Kći ga je držala za ruku, ali bila je svjesna da je mrtav i da se ne može spasiti. Cijelu noć nije spavala, sad je otišla u sobu. Kaže da ne može zaboraviti te trenutke - rekao nam je Pero P.

U šoku je bila i vlasnica objekta u kojem je četvero mladih odsjelo, 200-tinjak metara od te plaže. U nedjelju kasno navečer stigla je obitelj poginulog mladića iz Sarajeva. Kako piše portal Faktor, riječ je o Iremu Karišiku iz Sarajeva. Završio je farmaceutski fakultet i bio je magistar farmacije. Radio je kao medicinski predstavnik za firmu Johnson and Johnson.

- Naš brat s tribine Irem Karišik je smrtno stradao uslijed udara groma u Podstrani. Rahmet ti duši, Manijače - oprostili su se njegovi kolege navijači s tribine na Facebook stranici Manijaka, navijača Željezničara.

- Munje nose visoku temperaturu i jaku struju, koja može varirati od pet do iznad 100 kiloampera, pa u slučajevima kad udari u čovjeka može nastupiti smrtni ishod. Za električno pražnjenje munja uvijek bira najistureniji objekt, pa zato nije preporučljivo potražiti zaklon ispod visokog stabla ili drugih sličnih predmeta. Nije preporučljivo ni držati u ruci telefon, kišobran ili neki drugi predmet koji može poslužiti kao vodič. Munja može udariti između oblaka i tako nikad ne stići do zemljine površine, ali može udariti i u tlo, pa zato nije preporučljivo ležati na zemlji jer smo tad cijelom površinom tijela izloženi.

Isto tako može udariti i u more. Iako je vrlo nezahvalno govoriti o konkretnom slučaju, u ovoj situaciji najvjerojatnije je munja udarila u more i širila se morskom površinom. Najbolja prevencija je jednostavno izbjegavati otvoreni prostor tijekom bilo kakvoga grmljavinskog nevremena ili oluje te potražiti siguran zaklon u nekom objektu - objasnila je Petra Mikuš Jurković iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Njezin kolega meteorolog Izidor Pelajić kaže kako je vjerojatno bila riječ o jednom kumulonimbusu koji je izazvao grom.

- Udar munje može se osjetiti i daleko šire od samog mjesta udara. Struja može teći u krugu od 10 kilometara i, čim se čuje grmljavina, potencijalno postoji opasnost od udara groma - kazao je Pelajić.

24sata.hr