FOTO  Torcida Splita i Solina napravila grafit posvećen blaženome Aloziju Stepincu

Alojzije Stepinac, grafit, Torcida

Kao što znamo blaženi Alozije je rođen u malome selu Brezarić pokraj Krašića 8.svibnja 1908 godine, a umro je u Krašiću 10 veljače 1960 godine.

Blaženim je proglašen 1998. i smatra se jednim od velikana katoličke crkve, a sada se upravo radi kanonizacija za proglašenjem svetim u što se nada cjeli Hrvatski katolički puk. Za vrijeme drugoga svjetskoga rata pomagao je progonjene i patnike, pomagao je djeci i židovima i osuđivao je palež pljačke i bilo kakvu rasnu i vjersku i nacionalnu diskriminaciju.

Nakon dolaska komunističke vlasti u Hrvatskoj odbio je odvajanje katoličke crkve od Vatikana , te je u montiranom procesu osuđen je od crvenih na 16 godina zatvora i prisilog rada. Pet godina oslužio je u zlogasnom kazamatu u Lepoglavi, a od kraja 1951 do svoje smrti bio je u kućnome pritvoru.

Papa Pio XII imenovao ga je kardinalom 1952 godine, umro je na glasu svetosti primiši sve svete sakramente. Papa Ivan Pavao II proglasio ga je blaženim 3 listopada 1998 godine u Mariji Bistrici. Nadamo se skorašnjem proglašenjem svetim.

Tekst i foto: by Ivica Lozina.