Tko nam je ukrao Božić?

Božić, krađa, HTV, Zlatko Sudac, Iva Međugorac, Božić, Bozićna pjesma
Neki je politički korektni „um" po naputcima Velikog brata odlučio revno neutralizirati spominjanje Božića i uvesti „sretne blagdane" svečano i radno na velika vrata u javnu uporabu koja bi se mogla neslužbeno smatrati i službenom. Tako je još jednom šaptom pala hrvatska kršćanska javnost.

Rekoh kršćanska, jer u Hrvatskoj su velika većina građana kršćani, uglavnom katolici, i u manjini pravoslavni i protestanti, što bi trebalo značiti da devedeset posto ljudi u ovoj zemlji ne bi trebalo smetati čestitanje Božića. A i ne vjerujem da većinu pripadnika drugih religija vrijeđa ili smeta Božić. Zašto bi? Pravila političke korektnosti ideološki su bon-ton koji ponekad ide u takvu krajnost da se čini da je izmišljen za maloumne. No ne treba ga podcjenjivati jer je njegova moć u javnosti postala šibom jedne specifične pedagogije za preodgoj čitavih naroda u masu uškopljenih, poslušnih i preplašenih. To je bon-ton koji potiče licemjerje i prikriva pravi smisao mnogih pojmova, mijenja ih, želeći mijenjati svijest ljudi, odnosno reducirati je na razinu auto-cenzure.

Normalna i opuštena komunikacija postat će nemoguća. Ima li idiotskije zamisli od one nedavne preporuke bruxelleskih činovnika da se žene ne oslovljava više s gospođo i gospođice? Ili nešto monstruoznije od ideje da se izbrišu pojmovi mame i tate? Politička korektnost nije nimalo bezazlen sustav. Pod krinkom pristojnosti provodi se perfidna diskriminacija. Ponekad se većini na nevidljiv način oduzme ono na što ima pravo. „Sretni blagdani" su prošli bez da je itko javno digao svoj glas. S kojim pravom su nam šefovi televizija (i tko zna tko, zapravo, iza kulisa?) ukrali Božić? Kovanica „sretni blagdani" je sterilna i bez sadržaja, ona je, u stvari, uvreda za kršćane, jer netko želi sakriti, zatajiti ime Božića, želi mu oduzeti smisao, a zauzeti blagdanski prostor da bi tezgario svoje prijevare! Čestitati nekomu Božić tom kovanicom uistinu može biti uvreda. Naime, što proizlazi iz logike ovakve političke korektnosti? Ako me netko tko nije kršćanin uistinu poštuje, onda će mi čestitati Božić, a ne blagdane! Ako mi čestita blagdane, onda me svrstao u obor bezličnosti, ne želi mi priznati pravo na javnost moga blagdana, na njegovo ime i smisao! Mislim da će svaki razuman čovjek koji nije kršćanin, razumjeti ovakvo stanovište i da pripadnici drugih religija ne bi voljeli da se njihovi sveti dani i blagdani jednako tako obezličuju. Ako nekoga vrijeđa slavljenje tuđega blagdana, onda se mora zapitati što je s njegovom tolerancijom! I upravo je u tomu paradoks: „sretni blagdani" hrane netoleranciju!

velecasnisudac.com