Tko je Zoran Stevanović iz Rijeke koji je prijavio hrvatske navijače i zaprijetio reprezentaciji oduzimanjem bodova?

Zoran Stevanovic
Na postupke hrvatskih navijača Fifu je upozorila organizacija Fare koja je na utakmici zamijetila zastavu s ustaškim grbom, piše BBC. Nesportski potezi na sportskim tribinama svakako su za osudu. Međutim, valja se zapitati tko stoji iza organizacije Faro koja je tijekom spomenute utakmice budno motrila tribine?

Klub navijača hrvatske nogometne reprezentacije 'Uvijek vjerni' ranije je reagirao na rad Faroa. Premda se dečki iz kluba Uvijek vjerni i sami bore protiv vrijeđanja, diskriminacije i rasizma iskazali su neslaganje s radom organizacije Korak koja u ime programa Faro surađuje s Uefom. Na čelu udruge Korak ispred je Zoran Stevanović iz Regionalnog info-centra Rijeka. U jednom od priopćenja za javnost iz Udruge uvijek vjerni posebno su se osvrtali na rad ove organizacije.

- Udruga "Korak ispred" koja u ime FARE programa surađuje s UEFA-om znala je neopravdano dohvatiti i navijače koji podržavaju našu reprezentaciju, prijaviti ih samo zbog pjevanja Perkovićeve pjesme "Lijepa li si" ili usklika "U boj, u boj". Za hrvatske branitelje koji čine dobru većinu našeg članstva ovakvi su potezi posve neshvatljivi. Mnogi u tome vide, je li, i neke druge interese, motive. Na takav način, tražeći grijeh kada ga i nema, prokazivački i nisko udarati po domoljubno nastrojenim navijačima gubi se i temeljni smisao nadgledanja navijača među kojima uvijek ima onih koji teže neredima i glupostima, a koji zbog traženja grijehova na drugim stranama ostaju neokrznuti. Zoran Stevanović iz Regionalnog info-centra Rijeka koji ne krije da je taj njegov doušnički posao i plaćen i hvaljen očito se vodi idejom da na utakmici koju motri mora biti nešto inkriminirano. Jer, u suprotnom on i njegova misija više neće biti potrebni. I zato neće biti plaćen - stoji u jednom od priopćenja iz udruge Uvijek vjerni.

Ovi momci žalili su se da ne razumiju taj poriv nasilnog prokazivanja događaja u hrvatskom nogometu.

- Osim možda da se dotična ekipa koja bilježi što se sve sluša i pjeva po našim stadionima želi dokazati i kao izvozni proizvod. Jer, s obzirom na to što se sve događa po europskim nogometnim utakmicama UEFA bi mogla razmisliti o angažiranju Stevanovića i društva za monitoring širom Starog kontinenta. Da, Zoran Stevanović se i pred UEFA-om hvali da je predvodnik hrvatskih navijača. Pitanje je samo tko su mu sljedbenici i koga od navijača predstavlja - navodili su iz Uvijek vjerni.

Tko je zapravo Stevanović?

O Zoranu Stevanoviću u hrvatskoj javnosti relativno se malo toga zna. Poznat je podatak da živi u Rijeci te da ima 40 godina, a ujedno je i direktor udruge Korak ispred koja skrbi za dobrobit djece i mladih. Za sebe tvrdi da se u mladim danima bavio nogometom, dugogodišnji je navijač Rijeke i autor priručnika 'U boji snaga tolerancije'. Vodio je navijačka veleposlanstva na EURO-u 2008. godine te portal i vodič za navijače EURO 2008 i 2012. godine. Kako sam tvrdi, bio je sudionik europskih navijačkih kongresa u Londonu, Hamburgu, Barceloni i Kopenhagenu, a radom u civilnom sektoru bavi se već petnaest godina. Dolaskom Kukuriku koalicije na vlast od anonimca postaje relativno poznat jer riječki SDP-ovci guraju ga u mnoge projekte. Nakon utakmice s Islandom i uklanjanja vukovarskih simbola, razotkriva svoje stavove.

Osim svojom udrugom, u slobodno vrijeme Stevanović se bavi i honorarnim poslovima pa sastavlja izvješća o anomalijama na hrvatskim nogometnim stadionima i to redovito šalje međunarodnim sportskim institucijama. Pa je tako prijavljivao Hrvatsku i hrvatske navijače zbog - po njemu neprimjerenih pjesama - kao što je Thopsonova "Lijepa li si" ili „Oj hrvatska mati", dakle pjesama koje su vezane isključivo uz modernu državu Hrvatsku, onu nastalu slijedom događaja nakon prvih slobodnih parlamentarnih izbora 1991. godine. Veliku potporu Stevanović uživa od sada već bivšeg ministra Željka Jovanovića, čovjeka koji je određivao pravila hrvatskim navijačima. Aktivnosti ljudi poput Stevanovića financiraju svi građani Hrvatske. Za svoju djelatnost udruga Korak ispred u svibnju 2012. dobila je i povelju od ministra znanosti, obrazovanja i sporta, Željka Jovanovića. Preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva samo u prošloj godini od ukupno 52 milijuna kuna, Stevanović i njegovi dobili su novac za desetak projekata vrijednih gotovo milijun kuna. No, financiraju se i iz drugih, uglavnom stranih izvora. Za svoje projekte, od kojih je većina prodavanje magle, dobili su novac od Urban Instituta i USAID-a, FARE i FSE-a. Bilo je tu nešto novca i iz Vidoševićeve Hrvatske gospodarske komore, zatim Obrtničke komore, od Microsofta, Primorsko-goranske županije te iz nekih fondova iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Od svakud pomalo, ali zanimljivo, Udruga se hvali kako im se u zadnje vrijeme rijetko koji projekt odbije.

Inače, prema novim pravilima koja je Fifa donijela prošle godine kazne nogometnim savezima u navedenim slučajevima izuzetno su rigorozne - igranje utakmice pred praznim tribinama, oduzimanje bodova ili izbacivanje s natjecanja. Ova organizacija po pitanju kazni za navijače izuzetno je rigorozna, a hrvatski i ruski savezi s kažnjavanjem su se već susretali.

dnevno.hr