Tko je žena među 20 junaka Domovinskog rata: Oni su stigli prvi na oslobođenu kninsku tvrđavu

oluja, akcija oluja, knin
Bilo je to oko 9,30 sati, a ova fotografija koja još nije objavljena, a na kojoj se vidi skupina hrvatskih branitelja, junaka Domovinskoga rata, na kninskoj tvrđavi snimljena je oko 12 sati toga dana, jer prije nije došao fotograf.

"Kad je zajedno sa suborcima ušao u Knin neprestano im je pogled bio usmjeren prema kninskoj tvrđavi, jer ako ne „osvojimo" ovu utvrdu, kao da ni nismo ušli u kraljevski Grad Knin", kaže Rojs, koji je sudjelovao gotovo u svim najvažnijim ratnim operacijama Hrvatske vojske.

Prisjetio da nije bilo ni malo lako doći do vrha kninske tvrđave.

Rojs često spominje da je tim ratnim danima bio u društvu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, za kojeg neprestano ističe da je „Otac Domovine" i da bez njega ne bi bilo hrvatske države. Sjećam se kad sam predložio Rojsu da osmislimo priznanje Junak Domovinskog rata i pitao ga kome da ga, kao Udruge proistekle iz Domovinskog rata, prvome dodijelimo, general Rojs je odgovorio:

"A, kome ćemo, moj Pavkoviću, prvo dodijeliti nego onome tko je bio prvi - dr. Franji Tuđmanu. Još 2001. na kninskoj tvrđavi, na moju inicijativu, postavili smo i spomen ploču koja je i danas tamo, pokraj velike hrvatske zastave, a u čast i slavu dr. Tuđmanu što je 6. kolovoza na tom mjestu podigao i poljubio hrvatsku zastavu. Iznimno sam radostan što će na kninskoj tvrđavi 5. kolovoza biti podignut spomenik dr. Tuđmanu. Ne mogu, vjerujte, dočekati taj trenutak, taj moj ponovni susret s čovjekom kojeg najviše cijenim, sa svojim ratnim zapovjednikom", rekao je Rojs.božena šimlekAko poznajete imena ljudi s ove prve snimljene fotografije s oslobođene kninske tvrđave, molimo opišite ih. Oni su heroji Domovinskog rata.

Djevojka je vjerojatno Božena Šimek - Šuplika, "kraljica Sedme gardijske" koja koja je s varaždinskim Pumama prva ušla u oslobođeni Knin.

Mladen Pavković/Foto:Arhiv MP