Tko je čovjek kojeg je jugoslavenski komunistički vrh zadužio za trovanje nadbiskupa Stepinca?

Alojzije Stepinac

Stepinčev ubojica: Rifat Pašić Prema tvrdnjama našeg sugovornika, trovanje nadbiskupa Alojzija Stepinca, u lepoglavskom zatvoru, po nalogu komunističkih vlasti, organizirao je i provodio djelatnik komunističkih tajnih služba, i nekadašnji oficir zloglasne OZN-e, Rifat Pašić.

Pašić je i prije organiziranja i provedbe trovanja zgrebačkog nadbiskupa, u komunističkim krugovima bio poznat po poslijeratnim zločinima i organiziranim ubojstvima koja je provodio na području Zagreba. Zapovjednik zloglasnog logora na „Kanalu“ Kao oficir OZN-e Rifat Pašić bio je, nakon dolaska komunista u Zagreb1945. godine, zapovjednik zloglasnog logora na „Kanalu“ u Zagrebu, na mjestu gdje se danas nalazi zagrebaki Autobusni kolodvor.

U taj su logor prvo zatvarani stanovnici stanova iz zgrada koje se nadovezuju na današnji Trg žrtava fašizma, i to sa ciljem kako bi se ti stanovi i zgrade oslobodile za nove stanara, uglavnom pripadnike komunističkog vrha. Ukoren zbog ubojstava i mučenja Zbog svojih posebno brutalnih metoda mučenja i ubojstava, Rifat Pašić, bio je tada ukoren i od strane visokog partijskog dužnosnika Mike Špiljka, te je po kazni premješten u mjesto Borovo pokraj Vukovara.

Rehabilitiran je iz Slavonije u Zagreb, upravo kako bi mogao koordinirati aktivnosti oko plana sustavnog trovanja i ubojstva zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca, kako tvrdi naš izvor. Upravo zbog svojih karakteristika, i brutalnih zločina nad zarobljenicima i civilima u svibnju 1945. godine, Pašić je dobio zadatak trovanja nadbiskupa Stepinca. Zločini koje je do tada počinio bili su najbolja preporuka i za taj novi partijski zadatak koji mu je povjeren. Za trovanje nadbiskupa nagrađen direktorskim mjestom Nakon toga je u Zagrebu postavljen, po „partijskoj liniji“ za direktora poduzeća „Merkantile“, kao nagradu za dobro odrađen posao oko trovanja nadbiskupa Stepinca. Kao direktor toga poduzeća, Pašić je obavljao i zahtjevnije zadaće i poslove za „Službu državne bezbjednosti“ (SDB) u odnosu na hrvatsku emigraciju, te ga se smatra suodgovornim za planove fizičke likvidacije nekoliko hrvatskih emigranata i sudjelovanje u tim operacijama. Organizirana pljačka zarobljenih i pobijenih obitelji Osim navedenih aktivnosti, Rifat Pašić i njegova sestra ostali su poznati u komunističkim krugovima, po organiziranoj pljački zarobljenih i pobijenih obitelji u banjolučkom kraju. Pašićeva sestra, Supha, bila je naime 1945. godine šefica OZN-e u Banja Luci, gdje je uzimala unikatni nakit od zarobljenih i kasnije pogubljenih obitelji. Taj je nakit proslijeđivala svojem bratu Rifatu, koji je jednu od kutija sa nakitom zakopao u dvorištu svoje kuće u Rovinju, koju danas koriste njegove kćeri, a kako to svjedoči naš izvor. Rifat Pašić, nažalost, neće se moći suočiti s mogućim posljedicama svojih zlodjela, odnosno neće biti procesuiran pred zakonom, jer je prema našim informacijama preminuo 2006. godine. S njim, međutim, kako to svjedoči i naš izvor, nije nestala i istina o tajni sustavnog trovanja nadbiskupa Alojzija Stepinca u zatvoru. Naprotiv, svjedoci Pašićevih zločina odlučili su progovoriti. I.R. Na 50 obljetnicu spomen smrti blažinog "Alojza Stepinca", titina i četnička diktatura protiv crkve i svećenika-obilježavaju se pola stoljeća njihovi nevini i nedužni smrtni slučaji.

Ivan Bešlić Gane