Tiskat će još 1000 slikovnica o djeci s istospolnim roditeljima

moja dugina obitelj

Udruga Dugine obitelji počela je u četvrtak s kampanjom prikupljanja sredstava za tisak prve hrvatske slikovnice o istospolnim obiteljima "Moja dugina obitelj" i u samo 24 sata osigurala sredstava za tisak još tisuću slikovnica i tisuću primjeraka bojanke, nakon što je početkom godine razgrabljeno prvih 500 besplatnih primjeraka.

Slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi te prikazuje sličice iz života dvoje djece s istospolnim roditeljima, sa ciljem jačanja socijalne integracije djece istospolnih roditelja, promicanja tolerancije i poštovanja različitosti, priopćila je u petak udruga Dugine obitelji.

Crowdfunding kampanju udruga je odlučila pokrenuti nakon neočekivano velikog interesa za besplatnim primjerkom slikovnice "Moja dugina obitelj", koja je predstavljena javnosti tijekom siječnja. Prvih 500 primjeraka tiskano je uz financijsku podršku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu.

I prije samog službenog predstavljanja slikovnice, udruga je zaprimila više stotina upita iz Hrvatske i inozemstva, te kampanjom želi osigurati primjerak svakom zainteresiranom pojedincu, obitelji i organizaciji.

"Prvi cilj nam je bio osigurati 3000 dolara kako bi mogli tiskati 1000 novih primjeraka slikovnice, ovaj put u boljoj, ukoričenoj verziji. U svega par sati prešli smo taj cilj, što je uistinu nevjerojatno, količina podrške nas ne prestaje iznenađivati. Do kraja jučerašnjeg dana prešli smo i cilj od 5000 dolara, koji nam omogućuje tisak 1000 primjeraka bojanke 'Moja dugina obitelj'", kaže Daniel Martinović, koordinator udruge koja je izdala slikovnicu.

Uvjeren je kako time pridonose stvaranju društva u kojem se od malih nogu uči poštivati različitosti i prihvaćati sve obitelji.

Novo izdanje slikovnice dostupno je i na engleskom jeziku, budući da je udruga u proteklih mjesec dana zaprimila i brojne upite iz inozemstva

Osim roditelja, interes za slikovnicom pokazale su i knjižnice; "Moja dugina obitelj" tako će biti dostupna za posudbu u Rijeci, Osijeku, Sisku i Zagrebu, gdje udruga planira održati i prezentacije slikovnice, a novom kampanjom želi omogućiti dovoljno primjeraka da slikovnica dospije i u sve ostale knjižnice koje žele svoje primjerak.

Autor teksta slikovnice je Ivo Šegota, a ilustracija Borna Nikola Žeželj.