Tin Šunjerga za brutalno smaknuće roditelja dobio 40 godina zatvora: 'Postupao je s izravnom namjerom i bio je ubrojiv'

tin šunjerg
Kaznu mu je izrekla predsjednica sudskog vijeća sutkinja Sandra Radanović. Za svako ubojstvo roditelja Šunjerga je dobio po 25 godina, odnosno jedinstvenu zatvorsku kaznu od 40 godina za oba ubojstva.

Od 40 godina zatvora, na koliko je osuđen Tin Šunjerga, oduzet će mu se vrijeme koje je proveo u pritvoru. Na godinu dana zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine, osuđen je i njegov prijatelj Ivan Škarić, koji nije prijavio ubojstvo iako je bio u automobilu sa Šunjergom kada je ovaj ubio majku. Protiv Škarića je DORH podignuo optužnicu za neprijavljivanje kaznenog djela.

U obrazloženju presude sudskog vijeća sutkinja Radanović je rekla kako je Šunjerga postupao s izravnom namjerom te da je bio ubrojiv.

Podsjetimo, Optužno vijeće Županijskog suda u Šibeniku prihvatilo je optužnicu protiv Šunjerge, kojeg se teretilo za dvostruko teško ubojstvo iz bezobzirne osvete i na posebno okrutan način.

Vrhovni je sud slučaj sa šibenskog premjestio na zadarski Županijski sud jer je većina šibenskih sudaca sudjelovala u istrazi.

U ponedjeljak je završen dokazni postupak i na zadarskom Županijskom sudu izrečene su završne riječi bez prisustva javnosti. Suđenje je trajalo nešto više od tri mjeseca.

Maksimalna moguća kazna u ovom slučaju, koji je šokirao hrvatsku javnost, iznosi 50 godina bezuvjetnog zatvora. No Tin Šunjerga je u trenutku počinjenja djela bio mlađi punoljetnik, pa se raspravno vijeće suda u njegovu slučaju moglo odlučiti i za primjenu maloljetničkog prava.

Šunjerga je 25. ožujka prošle godine pištoljem ubio svoje roditelje Marina i Silvanu u Čistoj Velikoj u vodičkom zaleđu. Tužiteljstvo tereti Šunjergu da je roditelje iz osvete usmrtio hicima iz pištolja u glavu jer su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumiranja raznih vrsta droga te mu nametali zabrane, a što je on doživljavao kao prikraćivanje njegovih sloboda.

Šunjerga je majci pucao u glavu, a ocu u leđa i glavu. Svemu je svjedočio njegov prijatelj Ivan Šarić koji to nije prijavio.