Thompson: S pjesmom 'Bosna' želim reći našem narodu u BiH da ga nećemo zaboraviti

Marko Perković Thompson - Čitluk 2014
...događaj koji će se održati 20. rujna. Naime, toga dana s početkom u 11 sati mještani Čavoglava, njihovi brojni prijatelji iz cijele Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine te iz dijaspore okupit će se na blagoslovu crkve Hrvatskih mučenika koju su Marko Perković Thompson i njegovi sumještani počeli graditi prije deset godina, točnije 2004. godine.

Posljednje pripreme

Za taj događaj u Čavoglavama se već danima pripremaju, a kao i kod gradnje crkve, veliki doprinos daje Marko Perković Thompson koji svakog dana iz Splita dolazi u svoje selo pomoći mještanima oko uređenja okoliša i dovršetka najsitnijih detalja na velebnoj crkvi Hrvatskih mučenika.

- Procesiju, blagoslov crkve, posvetu oltara i svetu misu predvodit će naš biskup Ante Ivas, a u cijeloj svečanoj ceremoniji sudjelovat će i svećenici iz drugih krajeva Lijepe Naše. Možemo reći da je crkva Hrvatskih mučenika u samoj završnici gradnje te da ćemo u idućih nekoliko dana dovršiti i posljednje sitne radove te da će ona u svom punom sjaju dočekati dan blagoslova. Te rujanske subote u našim Čavoglavama očekujemo velik broj ljudi, a ja sam, kao i svi ostali sumještani, angažiran oko priprema za događaj važan za naše mjesto - kaže Marko Perković Thompson kojega smo zatekli u Čavoglavama. Blagoslovom crkve Hrvatskih mučenika u Čavoglavama i simbolično će biti označen završetak jednog Thompsonova projekta u koji se upustio zajedno sa svojim sumještanima još prije više od deset godina.

I na glazbenom planu ide sve zacrtanim planom. Nakon velikog uspjeha njegova posljednjeg albuma "Ora et labora", koji je najprodavaniji novi album u Hrvatskoj, nastupa na Poljudu gdje je ponovno okupio 50 tisuća ljudi te uspjeha pjesme "Samo je ljubav tajna dvaju svjetova", koja je dobila Porin za hit godine, na red je došla i objava singla njemu vrlo drage pjesme "Bosna". Iako je ta pjesma bila objavljena na njegovu posljednjem albumu, sudeći po gotovo 50 tisuća klikova u samo nekoliko sati na portalu Vecernji.hr, pjesma Bosna postala je novi hit.

Spot će biti teško snimiti

- Stvarno me iznenadio toliko zanimanje publike jer je pjesma bila na albumu. Očito, narod ju je osjetio kao svoju, a ja sam kroz tu pjesmu htio reći našemu narodu u BiH da ga nećemo zaboraviti i ostaviti. Ovom pjesmom želio sam skrenuti pozornost na sve što se događa i što se dogodilo s hrvatskim narodom u BiH - kaže Marko Perković Thompson.
Ideja za pjesmu "Bosna" dugo je u njemu tinjala, a onda su riječi krenule same od sebe i tako je nastao novi Thompsonov hit. Traje čak deset minuta, što je previše za jednu pjesmu.

- Nisam robovao vremenu, jednostavno sam želio pjesmom reći sve što mislim o Hrvatima u BiH - kaže Thompson koji je u tu pjesmu "vjerovao" i kad ju je stvarao.
Za nju još nije napravio spot. Prijatelji i suradnici nagovaraju ga da što prije počne snimati spot, ali kako on ne voli ništa raditi bez temeljite pripreme, trebat će mu vremena za to.

- Pjesma je duga, a u spotu bi trebalo prikazati sve ono o čemu pjesma govori - dodaje Marko Perković Thompson.

vecernji list