Tako lijepa, a tako skupa: Godišnji odmor sve skuplji i skuplji

22.06.2011

Najduži vikend je pred nama, a mnogi se spremaju iskoristiti ga za odlazak na more, stoga je zadnji tren da saznate kako se kreću cijene najma apartmana.

Mnogi su faktori koji utječu na visinu cijena najma turističkih objekata, no ipak oni najbitniji su: lokacija, blizina plaže, opremljenost apartmana te raznolikost sadržaja i znamenitosti koje pruža mjesto u kojem se apartman nalazi .
Istraživanje portala za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazalo je kako su cijene najma apartmana tijekom svibnja i lipnja ove godine za 9,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najniže cijene trenutno su u Vodicama, a cijena jednog noćenja u apartmanu jednaka je lanjskoj te iznosi tek 7 eura po osobi. Otoci Murter i Korčula, također su svrstani u listu najpovoljnijih, a prosječna cijena najma tamošnjih apartmana je niža od 9 eura po osobi.

Prema podacima portala Crozilla.com, najviše se cijene najma apartmana ove predsezone nalaze na otoku Hvaru, a njihova cijena iznosi 19 eura po osobi. Ove su se godine, kao i lani , uz Hvar na listi najskupljih našli Omiš i Dubrovnik, a na četvrtom se mjestu, po visini cijene, nalazi grad Split u kojem je trenutno prosječna cijena noćenja 14,4 eura po osobi. Zanimljivo je da su cijene najma omiških apartmana od 18,4 eura po osobi, ove godine više čak i od onih u Dubrovniku gdje prosječne cijene dnevnog apartmanskog smještaja za jednu osobu iznose 17,5 eura.

Usporedimo li cijene najma apartmana sa lanjskima, uvidjeti ćemo da su cijene u svibnju i lipnju ove godine najviše porasle u Omišu, na Rabu i u Umagu. Cijene u Omišu iznose 18,4 eura po osobi, što je 41,5 posto, odnosno 5,4 eura po osobi više nego lani. Na Rabu su ovogodišnje cijene više za 2,5 eura po osobi, a u Umagu je najam apartmana za 1,6 eura po osobi viši nego prošle godine.

Na sreću , postoje i mjesta na Jadranu u kojima su cijene najma apartmana pale u odnosu na prošlu godinu, a prema istraživanju portala Crozilla.com Poreč, Zadar i Novalja neka su od tih mjesta. Cijene najma u prethodno spomenutim mjestima niže su od 10 eura po osobi, stoga bismo ove godine, zbog niske cijene koja je trenutno prioritet, mogli očekivati velik broj turista u tim mjestima .

Potražnja

Tijekom svibnja i lipnja na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com najveća potraga bila je za najmom apartmana na području Zadarske, Primorsko-goranske, zatim Splitsko-dalmatinske te Šibensko-kninske županije.

Najveći broj stranaca koji su u istom razdoblju tražili apartmane na portalu Crozilla.com dolazio je iz Slovenije, BiH, Njemačke, Italije, Austrije, Srbije, Švicarske i Belgije. Stranci su, pak, najveći interes pokazali za najmom apartmana na području Krka, Brača, Biograda, Marine i Murtera. Unatoč visokim cijenama prijevoza do otoka, posebice visokim cijenama trajekata o kojima se u posljednje vrijeme mnogo govori, želja za ljetovanjem na otocima još uvijek je prisutna, stoga je interes za najmom apartmana na otocima i dalje vrlo velik.

hercegovina.info/Crozilla.com


loading...