Tajna zlata iz Heinzelove

Tvrtka Sedatus, koju hrvatska istražna tijela preko dviju tvrtki iz Italije povezuju s pranjem novca peruanskog narkokartela Sanchez-Paredes, registrirana je u dvorištu zgrade u Zagrebu u kojoj žive P. I. i njegov sin Antonio I., kojemu su policijske Kobre prije mjesec dana zaplijenile 280.000 eura i dva kilograma zlatnih poluga, a što je prije nekoliko dana u spektakularnoj pljački ukradeno iz središta kriminalističke policije.

Kada smo došli na spomenutu adresu, susjedi su nam rekli da tu nema nikakve tvrtke niti su za nju čuli. No, prema podacima istražitelja, na račun te tvrtke, koja je osnovana u listopadu prošle godine, u samo nekoliko mjeseci sjelo je oko 10 milijuna eura koji su bili namijenjeni za kupnju zlata. Novac je na račun tvrtke Sedatus uplaćen iz talijanskih tvrtki Italpreziosi SPA i JM Gold SRL, a koje pak istražitelji iz SAD-a povezuju s prljavim novcem iz Perua. Antonio I. dostavio je policajcima kupoprodajni ugovor o nekretnini iz kojega proizlazi da novac koji je pronađen kod njega potječe od prodaje obiteljskih nekretnina njegova djeda, a policija je provjeravala vjerostojnost tih dokumenata kako bi odlučila hoće li mu novac i zlato vratiti ili ne.

Premda je, kako doznajemo, riječ o vrlo urednoj dokumentaciji iz koje proizlazi da je Antonio I. doista stekao novac prodajom nekretnina, sumnju na cijeli slučaj baca činjenica da je otac Antonija I., P. I., već neko vrijeme pod tajnom istragom zbog sumnji na pranje novca fiktivnim otkupom zlata. Isto tako, Antonio I. rekao je da zlatne poluge koje su pronađene kod njega potječu iz tvrtke Sedatus, no navodno je dodao da je toj tvrtki nedavno zabranjen rad, tako da nije isključeno da se ona tamo doista i nalazila.

jutarnji.hr